RUSI UGRADILI TAJNI ČIP U SRUŠENI BUGARSKI MIG-29 U Sofiji totalna paranoja, optužuju Moskvu za pad lovca u Crno more
EPA

 

“Da li postoji ruski trag u incidentu? Verzije su različite, u ovoj fazi je neophodno razmotriti sve moguće. Zato pozivamo da se u istragu uključe i saveznici i partneri”, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta na Fejsbuku.

Objava Atlantskog saveta usledila je nakon članka informativnog portala „Faktor“ u kome se navode moguće verzije incidenta s avionom MiG-29: gubitak orijentacije pilota noću, prijateljska vatra, eksplozija aviona zbog neispravne rakete.

Portal je posebnu pažnju posvetio mogućoj umešanosti Rusije u incident – navodno je razlog pada aviona mogla biti nekvalitetna popravka koju je vršio proizvođač – ruska vazduhoplovna korporacija „MiG“ ili akcije ruskih vojnika.

Kako navodi „Faktor“, svi su „odavno upoznati sa tim“ da ruski izviđački avioni lete previše blizu vazdušnog prostora Bugarske.

“Mogućnosti su dve: ili je nepoznati avion izveo zlonamerne akcije protiv našeg aviona MiG-29, ili je tokom vežbe gađanja avion koji je leteo u blizini pomislio da ga gađaju i odgovorio na vatru fatalnim napadom”, piše portal.

Međutim, postoji i prilično „egzotična“ verzija incidenta koja je na ivici „teorije zavere“, piše „Faktor“. Pozivajući se na izvore u „vojnim krugovima“, u članku se govori o čipovima koji se postavljaju u američke avione F-16, a koji omogućavaju da letelica eksplodira ukoliko se nađe u zarobljeništvu neprijateljskih snaga. Razlog toga je skrivanje tehnologije i borbenih sposobnosti.

“Neki tvrde da je ruska strana prilikom remonta starih sovjetskih aviona ugradila sličan tajni čip koji može biti aktiviran ukoliko se letelica usmeri protiv ruskih vojnih snaga ili objekata. To objašnjenje uopšte nije nelogično, jer je u vojnoj doktrini Ruske Federacije NATO definisan kao neprijatelj i protivnik, uključujući i Bugarsku”, smatra autor članka.

Podsetimo, zasad nema zvanične verzije o razlozima pada aviona. Prema rečima ministra odbrane Bugarske Georgija Panajotova, avion i naoružanje su bili ispravni. Bugarski MiG-29 srušio se 9. juna tokom vežbe iznad Crnog mora tokom vežbe „Šabla 2021“.

Komentari (2)

Loading
Luidji

11.06.2021 10:30

Tajni cip hahahahaaha i to Rusi ahahaha nevidjena antiruska histerija trese ko groznica neoliberale

Balkan

11.06.2021 10:43

Nije za salu, ali kako je krenulo mozda bi trebalo da razmotre uticaj malih zelenih jer oni odavno prate sve aktivnosti NATO saveznika. Ziveli