NJIMA JE RUSIJA SVAKAKO MAJKA: 500 najbogatijih ima više novca nego svih ostalih 114 miliona
Foto: Shutterstock

Oko 500 super bogatih Rusa kontroliše više kapitala od nego 99,8 odsto Rusa zajedno, tvrdi se u novom izveštaju o nejednakosti Bostonske  konsultantska grupa (BCG).

Oni raspolažu sa ukupno 640 milijardi dolara, naspram  114,2 miliona koje zajedno poseduje 99,8 odsto odrasle populacije.

Realni raspoloživi prihodi - usko praćeni pokazatelj životnog standarda - opali su za 3,6 odsto tokom 2020. godine, pošto je pandemija zabeležila privremeni skok nezaposlenosti i smanjenja plata za milione u celoj ekonomiji, piše Kurir .

Tvrdi se i da 500 najbogatijih kontroliše 40 odsto celokupnog bogatstva u zemlji, što je tri puta više od globalnog proseka.

Nalazi su se zasnivali na finansijskim podacima i podacima o domaćinstvima koje su objavili Ruska Centralna banka i Federalna služba za statistiku Rosstat, prenosi Kuri ruske medije.

Izveštaj prikazuje kako je pandemija korone pogoršala dugogodišnje probleme Rusije sa nejednakošću, jer su se raspoloživi prihodi ruskih domaćinstava smanjili na najniži nivo u poslednjih deset godina, dok su naglo rastuće cene nekretnina i narasle berze odneli bogatstvo onima koji već imaju dobre finansije a sada su ih podigli do novih visina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading