RUSIJA KREĆE U KONTRANAPAD! Susedna zemlja se zaigrala, Moskva zaustavlja NATO!
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

„Vidimo negodovanja povodom toga što Rusija sprovodi vojnu aktivnost na Arktiku. Svima je odavno poznato da je to naša teritorija, naša zemlja“, rekao je Lavrov.

Kako je rekao, „odgovorni smo za to da naša arktička obala bude bezbedna i sve što naša zemlja čini tamo je apsolutno zakonito i legitimno“.

„Ali kada NATO pokušava da opravda svoju ofanzivu na Arktik, to je već, verovatno, nešto drugačija situacija. U tom pogledu imamo pitanja za naše susede poput, na primer, Norveške, koja na sve moguće načine pokušava da opravda potrebu dolaska NATO-a na Arktik. Naravno, otvoreno ćemo govoriti o tome u Rejkjaviku na ministarskom sastanku Arktičkog saveta“, rekao je Lavrov na konferenciji za štampu nakon pregovora sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Sijera Leonea Dejvidom Džonom Frensisom.

U slučaju da neko želi veću predvidljivost i smanjenje rizika vojnog plana, Lavrov je predložio vraćanje predlogu koji je Rusija odavno iznela. S tim u vezi, ministar je imao na umu obnovu rada mehanizma redovnih sastanaka načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja-članica Arktičkog saveta.

„Taj mehanizam je funkcionisao, ali su pre otprilike sedam godina naše zapadne kolege odlučile da ga zamrznu. Pa, ako ste rešili da to uradite, onda se ne vređajte što nemamo dijalog – nismo ga mi prekidali“, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija je obnovila predlog za ponovno stvaranje tog mehanizma.

„U prvoj fazi može da se počne sastankom na nivou vojnih eksperata osam zemalja Arktičkog saveta, a ne na nivou načelnika generalštabova. Naš predlog je na stolu. Čućemo u Rejkjaviku i u Sjedinjenim Američkim Državama kako doživaljavaju taj naš stav“, dodao je šef ruske diplomatije.

Komentari (0)

Loading