TUŽNE VESTI Preminuo Jasmin Dodik
Foto: Youtube/Printscreen/Benjamin Dizdarevic

Pre tri dana u Sarajevu je u 75. godini života preminuo doajen BH filmske industrije Jasmin Dodik, konačno izgubivši bitku sa dugom i teškom bolešću.

"Svim kolegama iz sveta filma koji nije tako primetan ali je jednako važan a to je distribucija i prikazivanje filmova, ostaće u trajnoj uspomeni kao istinski zaljubljenik i entuzijasta sedme umjetnosti. Kolege će ga pamtiti po borbi da spasi filmsku traku, koja je na rubu zaborava pred modernom tehnikom i digitalizacijom", naveli su.

Činio je to putujući od grada do grada prikazujući filmove po domovima kulture na prostoru cele države te na taj način uveseljavao ljude i širio kulturu gledanja filmova u bioskopima.

Dodik je svoj radni vek proveo kao radnik Radio televizije Bosne i Hercegovine a kao stariji čovjek i slabijeg materijalnog stanja, na sebe preuzeo očuvanje filmske trake, idući i prikazujući filmove u malim kinima širom BiH.

Dodik je ovekovečen i u sjajnom dokumentarnom filmu mladog autora Benjamina Dizdarevića "Rez" koji je premijerno prikladno prikazan u okviru programa BH film Sarajevo film Festivala 2016.godine a koji upravo govori o njegovom životnom putu, liku i delu.

Među svojim prijateljima i kolegama biće upamćen kao miran, staložen i povućen čovek koji je imao lepu reč za svakoga i kao takav odlazi u legendu BH filma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading