SAVET IZ EU ZA JANŠU Odmorite se od tvitera
Ilustracija

Ašito dolazi iz belgijske konzervativne stranke Novo flamansko savezništvo, a prošle sedmice je bila u višestranackoj delegaciji koju je predvodila holandska evroparlamentarka Sofi int Veld, s ciljem da se na terenu proveri delovanje pravne države, poštovanja ljudskih prava i slobode medija.

"Svojim kolegama u Evropskom parlamentu i u Evropskoj komisiji mogu zajamčiti da Slovenija ne postaje diktatorska država i da nije došlo do erozije vladavine prava. No, ton javne rasprave u Sloveniji je vrlo ružan, pa bih svim politicarima savetovala da se odmore od Tvitera", rekla je Asito za portal Politico.


Njene ocjene su blaže od onih Sofi int Veld, koja je nakon posete Ljubljani izjavila da u Sloveniji institucije dobro rade, ali da je zabrinuta zbog neviđene polarizacije i klime zastrašivanja, u čemu učestvuju i neki clanovi vlade, te da je zabrinjavajuce što raste pritisak na nezavisna tela, medije i novinare, prenosi agencija Hina.

Slovenački premijer Janša odbio je da se sastane sa delegacijom Evropskog parlamenta, a umesto toga je u poruci na Tviteru, koju je kasnije obrisao, neke evroposlanike, pa i članove delegacije, nazvao "marionetama" američkog milijardera i filantropa Džordža Soroša, protiv čega su protestovali holandski premijer Mark Rute i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli.

Janšin nacin komunikacije osudile su opozicione leve stranke, a od toga su se ogradili i njegovi koalicioni partneri u vladi, pozvavši ga da se izvini evrozastupnicima.

Mediji i portali bliski premijeru Janši navode da je delegacija koju je predvodila holandska liberalna evropslanica imala politički "neuravnotežen" sastav, da je u pravnom smislu izašla iz okvira svog mandata i da je rezultat internacionalizacije domaćih pitanja.

Oni tvrde da na tome i na "ocrnjivanju" Janšine vlade insistira opoziciona levica, pred parlamentarne izbore koji ce se održati najkasnije do sredine iduće godine, mada se špekuliše i o mogućim prevremenima izborima nakon što Slovenija krajem ove godine završi sa mandatom predsedavajućeg Savetom EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading