Tužno je ako ja moram da ih podsećam!
EPA

Upitan da prokomentariše inicijativu tužioca Džermina Pašića za hitnim formiranjem predmeta protiv srpskog člana Predsedništva BiH zbog, kako je naveo, pretnji teritorijalnom integritetu BiH, Dodik je rekao da osim što rade u neustavnim institucijama, te sudije i tužioci nikada se nisu pobunili što rade po nalogu SDA.

Dodik je komentarisao i izjavu sudije Suda BiH Branka Perića da su Sud i Tužilaštvo BiH deo pravosudnog poretka i da političari ne smeju biti izvan zakona, i naglasio da je neverovatno da sudija konstatuje da su Sud i Tužilaštvo deo pravosudnog poretka, a ne primećuje da nisu deo Ustava, koji bi za obojicu trebalo da bude vrhovni pravni akt u BiH.

- Perićeva poruka da političari ne smeju biti izvan zakona je komična, pa on godinama radi u instituciji izvan Ustava BiH i to mu ne smeta - kazao je Dodik.

On je dodao da ako na ovaj način rezonuju tužioci i sudije u BiH, onda njoj niko drugi ne treba da bi atrofirala.

On je ukazao da je Ustav BiH vrhovni pravni akt BiH i koliko obavezuje Milorada Dodika isto toliko obavezuje i sudije i tužioce i sve koji žive u BiH.


- Pravosudni poredak, kako ga naziva Perić, ne može biti izvan i mimo Ustava BiH, i tužno je ako ga ja na to moram podsećati! Milorad Dodik je član Predsedništva BiH, institucije predviđene Ustavom BiH. U kom članu Ustava su institucije u kojima rade tužioci i sudije BiH, pitam ih javno. Ne moraju meni odgovoriti, neka odgovore sebi - poručio je Dodik.

Tužioci Tužilaštva BiH zatražili su prethodno formiranje novog predmeta protiv Milorada Dodika zbog njegovih izjava u kojima, kako tvrde ugrožava integritet BiH.

To je ranije danas potvrdio tužilac Džermin Pašić koji kaže da je sam službenom korespodencijom zatražio formiranje predmeta.

Inicijativu Pašića podržali su i tužioci Izet Odobašić, Elvira Stanojlović i Saša Sarajlić.

Pašić je naveo da je zahtev uputio zbog izjava Dodika kojima on, kako tvrdi, podriva ustavni poredak i teritorijalni integritet BiH.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading