Svet zgrožen prizorima sa hrvatske granice (VIDEO)
Printscreen

 

Sve je veći broj migranata koji žele tom rutom da uđu u EU.

Nakon što je pre nekoliko meseci beloruski predsednik Lukašenko, kao odgovor na sankcije Brisela, omogućio migrantima s Bliskog istoka, uglavnom iz Sirije i Iraka da uđu nesmetano u tu zemlju, stanje na poljskoj granici postaje novo krizno žarište.

Lukašenko smatra da je to slabo mesto EU i da će im upravo takvim pristupom parirati.

Poljska i Litvanja na granici su uvele vanredno stanje, a Nemačka, kako piše Bild am zontag, pokreće istragu o umešanosti i odgovornosti Aleksandra Lukašenka i beloruskih vlasti u šverc migrantima iz Belorusije u Nemačku i Poljsku.

Prema podacima tog lista, samo od avgusta do kraja septembra tim je smerom u Nemačku stiglo više od četiri hiljade migranata (bez ikakvih identifikacionih dokumenata i isprava), a u prvim danima oktobra oseća se sve veći pritisak.

 

 

Poljski mediji javljaju da je samo u četvrtak i petak, 7. i 8. oktobra, zaustavljeno nešto manje od 700 migranata na poljskoj, odnosno litvanskojj granici.

Svet zgrožen prizorima sa hrvatske granice (VIDEO)

Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV

 

 

Lukašenko odobrio izdavanje studentskih viza

Lukašenko je odobrio izdavanje studentskih viza za migrante iz Irana i Sirije koji avionima stižu u Minska, a potom ih organizovano autobusima sprovode do granice s Poljskom i Litvanijom. Granična službena lica tih država navode kako beloruski graničari potom dovode migrante i usmeravaju ih na drugu stranu.

Poljska i Litvanija sada su promenile taktiku: dosad su migrante smeštale u svoje izbegličke kampove, ali nakon ovakvog pritiska na krajnje istočne granice EU i tvrdnji o umešanosti beloruskih vlasti u izazivanje migrantske krize odlučeno je da se uhvaćeni migranti vraćaju u Belorusiju, što ova država odbija.

Poslednjih dana, kažu poljske i litvanske pogranične službe, beloruski graničari manevarski pucaju na granici, želeći da izazovu odgovor poljskih i litvanskih graničara, a tvrde da beloruski vojnici bacaju na granici petarde i dimne bombe kako bi izazvali zbrku i omogućili migrantima prelazak granice.

S približavanjem zime Lukašenko je u blagoj panici, jer Belorusija nema sredstava za zbrinjavanje migranta, niti on želi da izdvaja sredstva za izbegličke kampove, piše Jutarnji list.

Beloruski parlament nedavno je doneo odluku da odbija i neće više da prima natrag migrante iz Poljske i Litvanije, pa se stavljaju izvan funkcije sporazum s EU o "readmisiji".

Svet zgrožen prizorima sa hrvatske granice (VIDEO)

EPA

 

 

Lukašenko ne namerava da brine za migrante, on ih samo "dostavlja" na granicu, prenose svetski mediji.

Kaže da je "Zapad sam kriv zbog ove situacije jer su im oni rasturili države" i Zapad je "razlog što oni beže iz svojih domova" što navodi kako se on ne želi da brine o migrantima jer su oni odgovornost EU.

Lukašenko optužuje Litvaniju i Poljsku zbog nemara i brutalnosti prema migrantima, a istovremeno neki beloruski nevladini izvori navode da stanje s migrantima na beloruskoj granici preti velikom humanitarnom krizom jer tamo za njih nema nikakvog smeštaja, čak ni šatora, ni hrane, ni lekova, ni adekvatne medicinske opreme, ni zimske odeće za one koji čekaju da se probiju u EU, a sve više ih se dovodi, iako je prolazak na evropsku stranu sve teži.

Litvanija zatražila pomoć Brisela

Litvanija je zatražila pomoć od Brisela za gradnju prepreka i ograda, a njihova ministarka unutarašnjih poslova Agne Bilotaite kaže da bi to moglo da košta čak 500 miliona evra, što je za Litvaniju strašan izdatak.

Poljski i litvanski mediji, pozivajući se na službene izvore u svojim vladama, navode kako Belorusi migrante, pre nego što ih upute na granicu, kljukaju metadonom koji je pronađen u krvi nekoliko migranata koji su završili u tamošnjim bolnicama.

Navode takođe da je poslednjih dana zbog smrznutosti (temperature su u tom delu Evrope već oko nule), gladi, iscrpljenosti i umora umrlo nekoliko migranata, a Poljska i Belorusija međusobno se optužuju za odgovornost zbog toga.

Nezavisni beloruski analitičar Vadim Možejk iz Beloruskog instituta za geostrateška istraživanja za Radio Slobodna Evropa rekao je da bi Belorusija ove zime mogla biti najveća žrtva Lukašenkove "migrantske politike" i da će mu se to vratiti poput bumeranga jer migranata stiže sve više, a EU ima sve bolje mehanizme kojima sprečava njihov prolazak na svoju teritoriju.

Uz to, briselskih sankcija se ovakvom politikom neće rešiti.

Svet zgrožen prizorima sa hrvatske granice (VIDEO)

MUP

 

 

Na granici 2.500 vojnika

Beloruska pogranična služba saopštila je danas da su poljske snage reda pucale u vazduh i koristile pendreke da proteraju migrante ka Belorusiji.

"Poljska pogranična služba pokušava da sakrije činjenicu da je koristila oružje kako bi oterala izbeglice i namerno slagala o razlozima pucnjave koja se čula sa beloruske strane", naveo je Beloruski pogranični komitet na kanalu Telegram.

Beloruska strana dodaje da su njihovi graničari čuli pucnjavu na poljskoj teritoriji 8. oktobra, a kada su došli na mesto incidenta videli su veliku grupu izbeglica u blizini granice sa Poljskom.

Migranti su bili okruženi poljskim vojnicima

"Odgovor izbegličkim zakonitim zahtevima za zaštitu bila je pucnjava u vazduh i pendreci. Poljska pogranična služba nije uspela da odbije migrante u Belorusiju samo zahvaljujući pravovremenom dolasku beloruske pogranične službe", naveo je Komitet.

Portparolka poljske pogranične službe Ana Mihalska rekla je danas da su poljski graničari zaustavili ilegalne migrante da uđu na silu u Poljsku.

Prema njenim rečima, incidenti su se dogodili za vikend, kada su velike grupe ilegalnih migranata, sa 90 do 130 ljudi, razvalile međudržavnu ogradu i naišli na poljske vojnike prilikom pokušaja da uđu u zemlju.

Neki su uspeli da se probiju u Poljsku, ali su brzo vraćeni na granicu.

Dodala je da je oko 2.500 vojnika poslato na granicu da spreči ilegalan ulazak migranata, kao i da je plan da se poveća broj poljskih patrola.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading