BIH srlja u novi rat
Tanjug/Amel Emrić

Dejtonski sporazum su srušili oni koji su formirali nedejtonski i antiustavni instrument politike u BiH koji su nazvali Savet ili Veće za implementaciju mira, smatra analitičar Dževad Galijašević, i ističe da ni to veće ili taj savet ni njegovi zaključci iz Bona 1997.godine nisu deo sporazuma ni Ustava.

- Dejtonski sporazum je formulisao zajedničke interese i način njihove realizacije. Taj sporazum su zajedno srušili Nemci i Englezi. Amerikanci to mirno, nezainteresovano posmatraju. Zakoni koji su doneseni van parlamenta i pokušaj da visoki predstavnik bude sultan, a ne tumač Dejtonskog sporazuma, te izbacivanje Saveta bezbednosti UN iz procesa imenovanja visokog predstavnika je početak kraja i zajedničkog života i zajedničke države - kaže Galijašević za Alo!

BIH srlja u novi rat

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kristijan Šmit je čovek koji uopšte ne poznaje Dejtonski sporazum, nije ga ni pročitao i uglavnom je javno iznosio površne, neustavne i nedejtonske gluposti, odrešit je Galijašević, i ističe da je istovremeno on tek neželjeni gost u BiH koji nije imenovan na dužnost visokog predstavnika.

- Za ovu situaciju nisu krivi unutrašnji politički faktori, već vanjski... ali u Sarajevu nije napravljen nijedan korak da se ova situacija popravi i da se pronađe sporazum - tvrdi Galijašević i upozorava da na ovaj način Bosna i Hercegovina srlja u novi rat.

- Ovaj trenutak simbolizuje potpuni raspad političke iluzije o zajedničkom interesu tri globalne grupe tipa nacije u BiH. Istorijske razlike između tri nacije, između vera i etničko poreklo samo kulminiraju na polju političkih interesa - kaže Galijašević, i dodaje da sada svaka nacija bira svoju strategiju i način njene realizacije.

- Jasno je da u Sarajevu ni sud ni Obaveštajno-bezbednosna agencija, kao ni vojska, tj. Oružane snage, nisu zajedničke i nisu u interesu tri nacije. Zato se povlače različiti potezi koji potvrđuju da je nemoguće uspostaviti jedinstveno građansko društvo u uslovima etničke, verske, istorijske i političke sukobljenosti - kaže Galijašević.

- Legitimni politički predstavnici moraju učiniti više na sporazumevanju i dogovoru ili naći formulu mirnog razlaza. Mislim da u Sarajevu nisu svesni situacije i da nastavljaju srljati u sukob, skrivati se iza ideje građanske države, a sprovoditi Islamsku deklaraciju i zastupati političku doktrinu Alije Izetbegovića. A to je samo siguran put u novi rat - zaključuje Galijašević.

DODIK: Povlačimo saglasnosti!

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva, najavio je da će biti povučene saglasnosti Republike Srpske date na sporazume o vojsci (formiranje Oružanih snaga BiH) i Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) i istakao da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz rušenje zakona o vojsci u roku od nekoliko meseci formira vojska RS.

BIH srlja u novi rat

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

 

- To je sve u skladu sa Ustavom i nema mesta na svetu gde se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska Republike Srpske - naveo je Dodik.

On je pozvao na konsenzus u Narodnoj skupštini Republike Srpske prema tim i drugim bitnim pitanjima za RS, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika, preneo je sajt RTRS.

- Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, konsenzus mora biti suštinski, mora biti rigorozan odnos u odbijanju svih odluka visokih predstavnika koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mrki

02.10.2021 07:16

Samo napred Dodik i svi ostali srbi,SLOZNOooo!