GNUSAN ČIN U HRVATSKOJ Profesorki Maji dva puta probušili gume zbog beogradskih tablica
Rina

Jedan od elemenata zbog kojeg celi severni Jadran, uključujući i ostrvo Krk, ima dobru reputacu među posetiocima, s neupitnim prirodnim lepotama, bogatom kulturno-istorijskom baštinom i visokim kvalitetom svoje ponude i turističke infrastrukture, zasigurno je poslovica gostoprimstvo tamošnjih ljudi koji tu žive, i zbog čega su se svi tamo, barem do sada, osećali sigurno i dobrodošli.

Međutim, činjenica je da ima onih koji žive neke od svojih mračnih filmova u takvom okruženju potvrđuje ružan i neugodan slučaj iz Baške, jedne od najposećenijih i najpopularnijih destinacija u Krku, koja je ove godine, na sreću, ali i koristi sa kojima svi žive pokazalo je da čak i u nesigurnim pandemijskim uslovima njegovi posetioci to doživljavaju kao mirno i sigurno letnje utočište.

Odvratan čin

Naime, Maja Danon, univerzitetski profesor u penziji koja je izgradila uspešnu međunarodnu karijeru u Njujorku i Beogradu, nedavno je dva puta ubodena nožem u automobil na iznajmljenom celosezonskom parkingu u centru Baške. Može se pretpostaviti da je gnusni čin, koji se dva puta ponovio u samo pet dana, motivisan činjenicom da je njeno vozilo beogradskih registarskih oznaka na parkingu "Kod doma".

Ne krijući užas zbog spoznaje da u očima nekoga nepoznatog ona ili njeno vozilo nisu dobrodošli, Danon je rekla da je nakon prvog bušenja gume vulkanizer u Krku kome je odnela gumu na popravku izjavio da je to jasno da je rupa napravljena nožem, a isto je postalo još neupitnije jer se posle pet dana isto dogodilo (na istoj gumi), ali na drugom mestu, rekla je sagovornica koja je obavestila predstavnike upravnika tog parkinga, komunalno preduzeće TD Baška o svemu što se ovih dana tamo počelo događati.ali i policiju.

- I kod jednih i kod drugih osetila sam iskreno razumevanje i spremnost na pomoć, ali podjednako mi je predstavljeno da se bez konkretnog znanja ko mi je ovo učinio ne može mnogo učiniti. Nažalost, shvatila sam i da se pomenuto parkiralište, na kojem već deset godina parkiram svoj automobil beogradskih registracija i isto parking mesto koje sezonski iznajmljujem za znatan iznos, uopšte ne prati - kaže gđa. Maja Danon, lingvista koja dolazi u Bašku i povremeno tamo boravi šest decenija.

- Bašku sam oduvek osećala kao svoj drugi dom, mesto gde sam se osećala kao kod kuće, baš kao i moj otac, Oskar Danon, koji je toliko voleo ovo mesto na Krku da su njegovi sopstveni memoari zabeleženi u knjizi „Ritmi nemira“, započeo upravo fotografijom i tekstom o Baški.

Neraskidive veze

Maju Danon s Baškom, u koju dolazi već 60 godina, vezuje ljubav koju je "nasledila" od oca prema ovom živopisnom ostrvskom gradu, kao i stan koji je nasledila preko majke u centralnoj ulici ovog popularnog krčkog turističkog centra. Njen otac, dirigent svetskog glasa - Oskar Danon, oduvek je osećao Bašku kao svoj dom i tu je provodio značajno vreme, u društvu mnogih prijatelja koje je stekao na tom mestu, posebno pred kraj svog dugog i plodnog života.

Nema napetosti

Na pitanje da li se i dalje oseća dobrodošla nakon ovih događaja u Baški, Danon je odgovorila da su njena osećanja prema tom mestu i dalje obeležena ljubavlju, ali da ne može reći da se i nakon dva takva napada i dalje oseća jednako dobro i dobrodošla u meri u kojoj se osećala do pre neki dan.

- Javila sam vas se ne sa željom da podignem tenzije, da napadnem bilo koga ili da stvorim negativan publicitet prema mestu koje volim i doživljavam kao svoj dom, već zbog osećaja da ću ćutanjem i skrivanjem onoga što mi se sada dešava nekako postati učesnik u ovim ružnim i opasnim pojavama, zaključila je sagovornca. U takvoj odluci pomogla mi je ljudska "preporuka" krčkih policajaca koji su, nakon što su prijavili štetu na svom vozilu, koja je mogla ugroziti moj, ali i život drugog učesnika u saobraćaju, do moga zaključka da razmišljam o premeštanju automobila u dvorište jednog od svojih prijatelja iz Baške, rekli su da bi takav moj čin na neki način obeležio pobedu tog "noćnog napadača". Želim da obavestim javnost da ovakvi opasni postupci mogu ugroziti bezbednost drugih ljudi, i želim da ohrabrim one kojima je stalo do javnog reda i bezbednosti Baščana i one koji je posećuju da učine više na očuvanju atmosfere koja je uvek krasilo ovo mesto - zaključila je Danon.

Prvi put

Njena rođaka, sada penzionisana novinarka i urednica Svjetlana Hribar, tvrdila je da ako je razlog ponovljenog sečenja guma na automobilu zaista beogradska tablica, Baška kao turistička destinacija ima problem, zaključuje Hribar, ocenjujući da je ovo bušenje gume nije slučajnost.

O slučaju oštećenja vozila Danon pitali smo i Karlu Jurešić, direktoricu bašćanskog komunalnog preduzeća koje upravlja ovim parkingom.

- Naravno, i sam sam užasnuta saznanjem da se ovakve stvari dešavaju ovde, pogotovo što nikada do sada nismo bili svedoci nečeg ovakvog, rekla je direktorka TD Baška, uverena da je i sada moralo biti reči o „gostujućoj budali“.

Ne mogu i ne želim da verujem da bi neko kod kuće učinio nešto slično i nadam se da više nije ovde onaj ko je to uradio proteklih dana.

U svakom slučaju, hitno smo započeli nabavku i ugradnju sistema koji će u najkraćem roku obezbediti parkirana vozila, ali to ipak ne ide preko noći. Ljudi koji se ovim bave već su pregledali stanje na terenu, ali moramo provesti proces nabavke, koji ćemo nastojati što više ubrzati, zaključila je Jurešić, slažući se da vlasnici vozila na iznajmljenim parkiranim mestima imaju pravo na bezbednost svog vozila. Izrazivši žaljenje zbog neprijatnosti, ali i spoznaju da se ovako nešto može dogoditi u uvek mirnoj i mirnoj Baški, direktorka komunalnog preduzeća poručila je da će učiniti sve što je u njenoj moći da se slično ne ponovi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading