NA KORAK DO REŠENJA MISTERIJE SA HRVATSKE PLAŽE Oglasila se češka policija, da li je ovo Danijela?
PU PRIMORSKO-GORANSKA / PRIVATNA ARHIV

Naime, obzirom da ima nekoliko osoba istog imena i prezimena koje bi mogle odgovarati identitetu žene koja je nađena bez ikakvih isprava i s lakšim povredama, hrvatska policija će kroz razmenu otisaka prstiju i drugih identifikacijskih podataka sa češkim kolegama utvrđivati identitet, te će tek nakon šta to bude potvrđeno krimiinalističkim tehnikama i metodama o tome obavestiti javnost.

Hrvatski portal Index prenosi nezvanično da je reč o slovačkoj državljanki starosti 57 godina, koja je prepoznata na fotografijama objavljenim u mnogim svetskim i regionalnim medijima.

Prema nepotvrđenim informacijama radi se o Danieli Adamcovoj, a konačnu potvrdu pokazaće otisci prstiju.

Od trenutka kad je primila dojavu o ženi bez identiteta, hrvatska policija, kako na lokalnoj tako i na međunarodnom nivou prikuplja sve relevantne informacije o ženi nađenoj na Krku, koja je izvrsno govorila engleski i o kojoj pišu hrvatski i svetski mediji.

Ta zagonetka, veruju u policiji bi mogla biti rešena već danas, a Jutarnji list ima nezvanične informacije da bi se zaista moglo raditi o državljanki Slovačke.

- Mogu potvrditi da smo od svedoka dobili informacije o ženi. Prosledili smo ih hrvatskoj policiji i, ako je potrebno, pomoći ćemo u istrazi - rekao je portparol češke policije David Šen za češke medije.

Identitet nađene žene trenutno proverava hrvatska policija kojoj je značajno pomogla Miriam Kelečić, Slovakinja udana u Hrvatskoj, koja s porodicom živi u Zagrebu. Njena porodica bavi se turizmom i ona sama za sebe kaže kako je promoter hrvatskog turizma u Slovačkoj.

- Jutros između 8.30 i 9.00 sati čula sam se i sa inspektorom iz PU primorsko-goranske. Zahvalio mi je na pomoći i suradnji jer sam ja pre tri dana videla informaciju o nepoznatoj ženi nađenoj na Krku i kad se spominjalo da bi se moglo raditi o Slovakinji kontaktirala sam slovačke novinare koji su raspolagali informacijom da bi se moglo raditi o Danijeli Danki Adamcovoj. Oni su kontaktirali i policiju u Slovačkoj. Ja sam tu informaciju samoinicijativno prosledila HGSS-u, oni policiji, a policija je potom mene kontaktirala - ispričala je Kelečić.

Na društvenim mrežama se inače šire postovi sa slikama Slovakinje Danijele Adamcove koja veoma liči na ženu nađenu u Hrvatskoj.

Predeo na kojem je nepoznata žena pronađena ustvari je poluostrvo, nekih 200 metara ispod samog naselja Dobrinj, koji formira uvalu s popularnim šljunčanim plažama.

Pretprošlog vikenda, kada je pronađena, bilo je sunčano, a na Krku, iako je sezona gotova, bilo je još dosta turista. Policiji se, još nije javio niko ko traga za osobom. Policija je objavila i njenu fotografiju, tražeći pomoć građana, ukoliko je prepoznaju.

Žena srednjih godina ne seća se svog identiteta, a u policiji su naveli njen opis - srednje je telesne građe, visine 165 centimetara, plave kose do ramena i plavih očiju te u dobi od oko 60 godina.

U trenutku pronalaska bila je odevena u tamnoplavu majicu na bele pruge s kapuljačom, crne pantalone, patike i platnenu kapu-šešir roze boje.

Inače, njeno zdravstveno stanje je stabilno i nakon što lekari daju zeleno svetlo ona će biti predana na brigu radnicima centra za socijalnu službu.

Policija je proverila njene otiske u hrvatskoj bazi podataka, ali tamo ih nije našla. Nadalje, u novčaniku koji su vatrogasci pronašli u odbačenom ruksaku nedaleko od mesta gde je pronađena nesretna žena nije bilo nikakvih dokumenata, a pomoć je zatražena i od Interpola, kazao je načelnik Policijske postaje Krk Dejan Hriljac.

- Ja sam imao goste koji su mi rekli da su tu ženu videli. Inače, prošle nedelje sam imao grupu biciklista iz Slovačke i jedan od njih je imao ličnu kartu kopiranu na papir. Slovaci su dosta istraumatizovani zbog COVID pandemije, strahuju od toga što će biti kad se vrate sa letovanja u Hrvatskoj, hoće li morati u karantin ili ne, pa se dogodi da ljudi jednostavno izgube kompas - rekao je Stanko Delić, dugogodišnji turistički radnik u Slovačkoj i Hrvatskoj.

Tek kad se otkrije identitet žene koja je nađena na Krku policija će moći dalje rasvetljavati okolnosti što joj se dogodilo, te stupiti u kontakt s članovima njene porodice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading