OGLASILO SE TUŽILAŠTVO O HAPŠENJU ZELJKOVIĆA I EKIPE Pribavili korist od 791.000 konvertibilnih maraka
Foto: Shutterstock/Zoka74

Republićko javno tužilaštvo Republike Srpske oglasilo se saopštenjem u kojem se navodi da su četvorica uhapšenih terete za zloupotrebu službenog položaja kojom su pribavili imovinsku korist u iznosu od najmanje 791.000 KM (konvertibilnih maraka).

-  Branislav Zeljković, Slavko Bojić, Dragan Dubravac i Saša Marković sumnjiče se da su koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, pravnim licima "Procontrol" d.o.o. Banjaluka i "Travel for fun" d.o.o. Banjaluka pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 790.000 KM na štetu budžetskih sredstava u postupcima javnih nabavki medicinske opreme, iako isti nisu registrovani za promet medicinskom opremom - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Institut za javno zdravstvo nabavljao je medicinsku opremu, bez provere tržišta.

- Oprema je nabavaljana putem pregovaračkog postupka, bez objave obaveštenja o nabavci, po višestruko većim cenama od nabavnih, bez odgovarajuće medicinske deklaracije i standarda, od nekvalifikovanih ponuđača i bez nadzora nad primenom iste - navode u Tužilaštvu.

Dodaju da su Bojić, Dubravac i Marković sprovedeni na saslušanje u Tužilaštvo, dok se Zeljković i dalje nalazi na kriminalističkoj obradi u MUP-u RS, nakon čega će biti sproveden u nadležnost tužilaštva.

- Po završetku ispitivanja tužilac će doneti odluku da li će protiv istih biti stavljen predlog za određivanje mere pritvora - rekla je portparol Tužilaštva RS Dragica Tojagić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, priveden je u Banjaluci u policijskoj akciji izvedenoj po nalogu Posebnog odeljenja Republičkog javnog tužilaštva.

On i ostala trojica su privedeni zbog teških zloupotreba u procesu javnih nabavki u toku pandemije, fiktivnih transfera novca i pranja para.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading