ZAJEDLJIVI KOMŠIĆ NAPAO MERKELOVU Nemačka kancelarka podržava politiku Vučića, ne može se od Srbije praviti gazda na Balkanu
EPA

- Nemačka kancelarka je odabrala takav format susreta ne znam zašto. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku što smatramo da je loše i da šalje loše signale, ali to je tako. Ne vidim drugi razlog zašto je kancelarka išla Vučiću na noge osim toga. Kao kompenzacija tom susretu, odabran je susret s ostalim premijerima u Tirani - rekao je novinarima u Sarajevu.

Komšić, koji je u Predsedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, smatra da se od Srbije ne može - praviti gazda na Balkanu i da sve zemlje moraju imati ravnopravan tretman - rekao je on.


- Od takve ozbiljne zemlje kao što je Nemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkel očekujete da su dobro informisani - kaže Komšić i dodaje:

- Nemam dileme da u institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje šta je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Šmitu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu - rekao je Komšić.

Željko Komšić, koji je nedavno kritikovao Šmita da se priklonio "jednom narodu", odnosno Hrvatima u BiH, zbog insistiranja na izmenama Izbornog zakona, danas je rekao da visoki predstavnik ne poznaje baš najbolje situaciju na Zapadnom Balkanu i da mu za formiranje celovite slike treba još nekoliko puzli.

On se kako kaže u to uverio i danas, kada je, kako je rekao, došao u "čudnu situaciju" da je morao visokom predstavniku da objašnjava razliku između inicijative Otvorene Balkan i Berlinskog procesa.

- Dotakli smo se ovoga što se dešava kada je reč o odnosima BiH i Srbije, neselektivnom hapšenju, o tome da Srbija ne isporučuje ratne zločince, čak da ih skrivaju što će svakako usložniti razvoj odnosa, tj. ući ćemo u fazu kada se nećemo moći pohvaliti bilateralnim odnosima - naveo je Komšić.

Rekao je da će sarađivati sa Šmitom, kome je, kako je kazao, potrebno još neko vreme da sklopi celovitu sliku o dešavanjima u BiH i regionu.

- Videćemo šta će biti. Dogovorili smo da ostanemo u kontaktu - rekao je Komšić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading