ALARMANTNO Hrvati ispunili Tuđmanov zavet
EPA/ANTONIO BAT

 

Na popisu stanovništva u Hrvatskoj 1991. godine je bilo 12,2 odsto Srba. Na sledećem popisu 2011. godine 4,36 odsto. Uskoro počinje novi popis, a sudeći po stanju u Hrvatskoj, velika je šansa da će se ostvariti zavet Franje Tuđmana da se jednom za sva vremena reši srpsko pitanje i da Srba bude manje od tri odsto.

Da popis nisu samo brojke, govori i činjenica da položaj i prava Srba u Hrvatskoj zavise upravo od tog broja, pa zato postaje jasno zašto je važno na sve načine umanjiti njihov broj na popisu.

Kako je objasnio za Alo! direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac, popis je značajan zbog mnogo faktora.

- U Hrvatskoj postoji Zakon o pravima nacionalnih manjina. Srbi su, nažalost, samo nacionalna manjina. Od procenta u ukupnoj populaciji zavise njihova prava koja im daje Zakon o pravima nacionalnih manjima. Jedno od tih prava na republičkom nivou je ako ih je više od 1,5 odsto u ukupnoj populaciji, imaju pravo na najmanje jednog zastupnika u Skupštini. Po zadnjem popisu ih je bilo 4,36 odsto i imali su pravo na tri zastupnika. Ako ih ima manje od 1,5 odsto, onda u kombinaciji s drugim nacionalnim manjinama biraju zastupnika, a to je već znatno lošiji položaj - objasnio je Štrbac, i dodao da ako se dogodi da u nekoj opštini ima više od jedne trećine Srba, imaju pravo na svoj jezik i pismo.

- Tako je bilo u Vukovaru na poslednjem popisu iz 2011. godine. Ako ih bude manje od trećine, izgubiće pravo, a sva je prilika da će ih biti manje - kazao je Štrbac.

Kako je objasnio, u gradovima i opštinama je važno da bude preko pet odsto Srba da bi imali svoje predstavnike u predstavničkim telima. Kako kaže, zbog svega toga srpske institucije u Hrvatskoj pokušavaju da animiraju građane da se popišu.

- Imate plakate „Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin“. U Hrvatskoj se po prvi put popis radi na dva načina: elektronskim putem i tako što popisivači idu po kućama. Ko odbije da se popiše, plaća veliku kaznu. Strahova među ljudima da se izjasne da su Srbi ima i dalje. To izjašnjavanje nosi negativne poene, boje se ljudi da će izgubiti posao. Zato je ova opcija da se elektronski prijave dobra - kazao je Štrbac.

Kako kaže, od 2011. godine do danas imamo tihi egzodus.

Izjašnjavaju se kao Hrvati pravoslavci

Savo Štrbac istakao je da se neki Srbi na popisu izjašnjavaju kao pravoslavni Hrvati, čime se dodatno smanjuje zvaničan broj Srba.

- Imate plakate koje kače pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve, udruženja pravoslavnih hrvatskih branitelja, gde pozivaju građane da se upišu kao Hrvati pravoslavne vere. Ta HPC želi da obnovi crkvu koju je osnovao Ante Pavelić 1941. godine. Oni hoće da smanje broj Srba i umanje njihova prava - kazao je on.

 

- Srbi i dalje odlaze ka Srbiji, a u zadnje vreme, od 2015. godine Hrvati i Srbi odlaze ka EU. Oko 400.000 stanovnika Hrvatske je otišlo u EU. Odlaze i Srbi, ali daleko više odlaze Hrvati. Ukupan broj stanovnika smanjiće se za pola miliona, što će zadržati preko tri odsto Srba u populaciji. Da nije tolikog odliva stanovništva, Srbi bi pali ispod tri odsto. Nije isključeno da neće pasti - kazao je on.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da pojedini podaci ukazuju na to da je broj Srba u Hrvatskoj znatno manji nego 2011. godine.

- Posebno je tragična činjenica da Srpsko narodno vijeće poziva Srbe da se izjasne elektronskim putem, da budu tzv. e-Srbi. A to je najbolji dokaz da je hrvatsko društvo duboko zagazilo u svoju prošlost i da vlada antisrpska atmosfera, te se Srbi plaše da pred popisivačem kažu šta su, pa se elektronska opcija zato promoviše kao dobra - kazao je Linta.

Kako je dodao, Hrvatska nije moderna država, već država mržnje prema svemu što je srpsko.

- Strateški cilj Tuđmanovog režima je bio stvaranje države bez Srba ili sa što manje Srba. Cilj ustaških snaga u Hrvatskoj je da se jednog dana kaže da Srba u Hrvatskoj uopšte nema i da ih nikad nije ni bilo, da su to bili pravoslavni Hrvati. Sve čine da ispune taj cilj - zaključio je Linta.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading