HOĆE SAMO TURISTE SA DUBOKIM DŽEPOM Susedi pomahnitali sa cenama u letovalištima, njihovi građani beže u Tursku na odmor
EPA

 

Iskusni profesionalci raspravljali su koliko je hrvatski turizam održiv i kad će preći s turizma brojki na turizam vrednosti.

Jedan od vodećih hrvatskih istraživača i pročelnik katedre za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Josip Mikulić, smatra kako statistički podaci, koje Vlada stalno ponavlja kao pokazatelj uspeha, nisu relevantni.

Hrvatska se vratila pretpandemijskom problemu prevelikog broja turista koji se u određenom trenutku nalaze na premalom prostoru. Načelno možemo reći da je od dva turista poželjniji jedan koji troši dvostruko više, takav jedan dolazak više vrednosti nešto je čemu bismo trebali težiti – smatra Mikulić, prenosi portal Regioni.

Mikulić naglašava da je značajan problem činjenica da se podizanjem kvaliteta podižu i cene, pa se postavlja pitanje hoće li Hrvati moći priuštiti odmor na Jadranu.

- Ako se ovako nastavi, mogući scenario je da ćemo imati goste visoke platežne moći, a Hrvatima će biti isplativije da idu na odmor u Tursku – to nije nešto čemu bi trebalo težiti, ali može doći do toga, kaže za HRT.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading