MILORAD DODIK: Ovo je možda kraj BiH!
TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svaki put kada visoki predstavnik nešto nametne porastu ambicije Republiek Srpske da bude nezavisna zemlja. "Niko od Srba nije za rat, već za mir, ali smatramo da imamo pravo i da je politički legitimno da tražimo rešenje u Ustavu, a ako ga tu nema, onda da ga tražimo u statusu", rekao je Dodik.

Na pitanje ko bi mogao da prizna eventualnu nezavisnost Republike Srpske, Dodik je odgovorio da to nije posao koji će se desiti večeras na nekoj sedeljci, već da treba da se složi nekoliko važnih pretpostavki.

"To su dve pretpostavke koje mi moramo da jurimo ali i ne smemo da ne pričamo o tome, jer bismo se toga odrekli", rekao je Dodik.

Na pitanje da li je Inckov zakon „kraj Srpske ili raspad Bosne i Hercegovine“ Dodik je odgovorio da sigurno nije kraj Srpske i da je to možda početak transformacije iz entiteta u državu, ali da bi svakako mogao biti kraj Bosne i Hercegovine.

"Država u kojoj neimenovani stranac može da nametne zakone, svakako dezavuiše i negira njeno postojanje", smatra Dodik.

Prema njegovom mišljenju, nema kompromisa sa novim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom. Dodik je istakao da Šmit mora da pribavi legitimitet, odnosno mora ili da ode ili da dobije saglasnost članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i tek tada bi moglo da se radi na kompromisu.

Odgovarajući na pitanje da li Šmit može da mu ograniči političko delovanje, Dodik je rekao da ne može ništa, jer visoki predstavnik ne postoji.

Objasnio je da je u Aneksu 10 navedeno da se visoki predstavnik bira tako što saglasnost treba da da pet potpisnica tog dokumenta, a to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Hrvatska i zajednički nivo BiH. "Nakon tog konsenzusa, on ide na potvrdu u Savet bezbednosti, a ako ta procedura nije ispoštovana on nije visoki predstavnik", rekao je Dodik.

Naglasio je da, ako bi Republika Srpska pristala na to, Šmit bi mogao da ukine policiju Republike Srpske, ministarstvo prosvete i sve ostalo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading