REPUBLIKA SRPSKA NEĆE DOZVOLITI HAPŠENJA Sto advokata spremno da brani Srbe progonjene po Inckovom lažnom zakonu!
Foto: Printscreen

- Mi, advokati već smo se organizovali da pomognemo ljudima u slučaju potrebe. Republika Srpska neće dozvoliti hapšenja na svojoj teritoriji, ali imamo ljude koji zbog posla i drugih potreba moraju da idu u FBiH, gde mogu biti privedeni. Zato smo mi i odlučili da tim ljudima obezbedimo svaku vrstu pravne pomoći – rekao je Lukić, prenosi Srpskainfo.

Govoreći o Inckovom “zakonu” i krizi u BiH koju je taj nametnuti akt izazvao, Lukić je ocenio da je bivši visoki predstavnik doneo “tragično prestrogu odluku” zasnovanu na čistoj represiji s ciljem da se zapuše usta onima koji misle drugačije.

WPA/SRDJAN SUKI

 

– Ovo je prevršilo svaku meru. Na sceni je opšti napad na Republiku Srpsku. Kada je u SAD izabrana nova administracija, ponovo je došlo do novog napada na Rusiju preko Srbije i Srpske. Međutim, Zapad neće uspeti da ostvari svoje namere, jer su se promenile međunarodne okolnosti – rekao je Lukić za Televiziju “Hepi”.

Na novu realnost u BiH, smatra Lukić, prvenstveno utiče jasan stav Kine o visokom predstavniku, iskazan i u Savetu bezbjednosti UN, uz konstataciju da Kina prvi put politički ulazi na ovaj prostor, što otežava posao Zapadu i onima koje mimo procedure imenuju visoke predstavnike.

EPA

 

– Položaj Kristijana Šmita nije isti kao pozicija nekadašnjeg šefa OHR-a Pedija Ešdauna. Srpska strana neće priznati Šmita, a ne priznaju ga ni Hrvati, tako da je dve trećine konstitutivnih naroda u BiH protiv njega – objasnio je Lukić.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska treba da ostane odlučna u stavu da ne prihvata visokog predstavnika i da od saveznika, prvenstveno Rusije i Kine, traži garancije da se ne uđe u situaciju u kojoj će ostati usamljena.

Komentari (0)

Loading