SARAJEVO HOĆE DA RAZBIJE JEDINSTVEN STAV SRPSKIH PARTIJA Sloga u RS oko Inckovog zakona smeta Bošnjacima
TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Sarajevo i bošnjački politički krugovi pokušavaju da razbiju jedinstven stav srpskih partija o načinu delovanja u zajedničkim institucijama BiH dok je na snazi nametnuti zakon Valentina Incka o negiranju genocida.

Srpsko jedinstvo dovelo je do paralize rada zajedničkih institucija, a to ih očigledno "žulja". Kako bi sabotirali srpski stav o bojkotu institucija BiH, iz Sarajeva stižu lažne informacije da Srbi učestvuju u njihovom radu.

Iz opozicionog bloka RS poručuju da Sarajevo i bošnjački političari moraju znati da nikakva podvaljivanja neće srušiti srpsko jedinstvo. Opozicionari ističu da što se tiče osovine SDS - PDP - DNS ona čvrsto stoji pri poštovanju dogovora postignutog u Narodnoj skupštini RS krajem jula i dodaju da se preko njihovih leđa neće rušiti srpsko jedinstvo.

- Očigledno je sada prvi cilj bošnjačkih političara da se sruši srpsko zajedništvo - kaže Nenad Nešić, lider DNS.

Kako bi sprečili spekulacije šta je prihvatljivo a šta nije za predstavnika RS, Nešić predlaže formiranje zajedničke komisije.

- Komisija bi zasedala konstantno dok je na snazi nametnuti Inckov zakon i pismeno davala jasne predloge kako da se ponašaju srpski predstavnici u Predsedništvu BiH, Savetu ministara, Parlamentu BiH i drugim institucijama - ističe Nešić.

Dodaje da ukoliko partije iz Srpske jedinstveno odgovore Sarajevu sprečiće se političko mešetarenje Komšića i sličnih.

Mirko Šarović, predsednik SDS, kaže da su svedoci raznoraznih podvaljivanja i spekulacija iz Sarajeva.

- Na sceni je jedna vrsta specijalnog rata od kog treba da se sklanjamo - kaže Šarović i ističe da SDS ostaje kod poštovanja zajedničkog stava na nametnutu odluku Valentina Incka, bez obzira na unutrašnja neslaganja sa partijama iz vlasti.

Branislav Borenović, lider PDP, ističe da će vreme pokazati ko će poštovati zaključke NSRS koji bi trebalo da budu obavezujući za sve političke faktore RS.

- Videćemo ko je vera ili nevera. Opozicija sigurno neće prekršiti dogovor - poručuje Borenović.

SPINOVANJE IZ KABINETA

Sarajevski mediji su u utorak plasirali informaciju, pozivajući se na kabinet Željka Komšića, predsedavajućeg PBiH, da je Milorad Dodik, srpski član PBiH, učestvovao na sednici PBiH. Iz Dodikovog kabineta su demantovali tu informaciju i poručili da je to još jedno spinovanje iz Sarajeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading