BOSNA U RASULU Bakir Izetbegović odbija razgovore sa Srbima i Hrvatima
Alo/Marko Đoković

Dodik je rekao da je spreman sesti s političkim predstavnicima muslimana i Hrvata, bez posredovanja stranaca, a sa ciljem prevazilaženja aktuelne situacije.

Kako je kazao, Bakir Izetbegović nema nameru pregovarati u muslimansko-hrvatsko-srpskim formatima.

"Mi imamo svoje institucije, prije svega Parlament BiH, gdje možemo razgovarati o svemu. U BiH osim ova tri naroda, postoji i četvrti, politički koji je veoma izražen, posebno u Tuzli i to su ljudi koji se ne žele na takav način u politici svrstavati. Njih imamo dva do tri puta više u odnosu na one koji glasaju za HDZ. Ali, cilj je da se sve podijeli na troje, s tim da se 60 posto probosanskih ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH zgura u bošnjačku kvotu od 33 posto. Mi na logiku 2:1 nećemo pristati, niti segregacije BiH i reduciranja na tri konstitutivna naroda", naveo je Izetbegović.

Dodik je juče pozvao nelegalno izabranog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da se vaninstitucionalno sastanu na Jahorini, što je također izazvalo reakcije.

"Ne znam hoće li visoki predstavnik biti spreman razgovarati s njim, nakon svega što je izvodio prethodnih dana u svom stilu", poručio je Izetbegović.

Za Dodika je kazao da se "upustio u nešto u čemu nema šanse da nadjača".

"Da li iko može zamisliti da će se zemlje koje garantiraju Dejtonski mirovni sporazum, prije svega SAD, povući pred njim i SNSD-om, ili da će se NATO povući iz BiH. Nadjačati ne može snage koje stoje na istini onoga što se dešavalo u BiH. Nezamislivo je da stanu na stranu koja glorifikuje ratne zločince. Može nas uvesti u krizu, ali pobijediti s time ne može", naglasio je Bakir Izetbegović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading