PRVO ŠMITOVO ZVANIČNO OBRAĆANJE Novi visoki predstavnik umislio da je Bog na Zemlji!
EPA

U prvom zvaničnom obraćanju javnosti građanima u Bosni i Hercegovini zahvalio se što ima priliku da “služi” narodima Bosne i Hercegovine te je poručio da dolazi kao “prijatelj” naroda Bosne i Hercegovine. Istakao je da je neophodno razgovarati ne samo s domaćim zvaničnicima, već i sa samim građanima, prenosi Srpskainfo.

– Preuzimam dužnost da pomognem ljudima koji teško rade da bi izdržavali porodice, onima koji žele mirnu budućnost - poručio je Šmit.

Ocenio je da je pozicija visokog predstavnika “jedna izuzetna pozicija”. Podsetio je da ova pozicija postoji upravo kako bi postojao mir. Smatra da se ova funkcija treba obnašati, kako je rekao, s dubokim poštovanjem.

– Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bih pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir - naglasio je Šmit.

WPA/SRDJAN SUKI

 

Zahvalio je Incku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Između ostalog, zahvalio mu se i za poslednju odluku – zakonsku zabranu negiranja genocida počinjenog u Srebrenici, prenosi Klix.

Smatra da Bosna i Hercegovina mora biti u fokusu međunarodne zajednice. Kao cilj je istakao jačanje Bosne i Hercegovine kao pouzdanog partnera drugim državama.

– Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Evropskoj uniji se moraju pridržavati i garantovati pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak - naglasio je novi visoki predstavnik.

Prema njegovim rečima, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti. Kao primer za to je naveo svoju zemlju, a to je Nemačka. Podsetio je da je ova država bila podeljena, a da se padom Berlinskog zida ujedinila “bez pucnja”.

– Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Sedinjenih Američkih Država, Sovetskog Saveza, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih država - dodaje Šmit.

Zahvalio im se na tome, kao i za to što imaju isti cilj u Bosni i Hercegovini. Uverava da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

– Nećemo se baviti samo branjenjem granica i odbacivanjem ideja o pomeranju granica, već i prevazilaženjem granica - zaključio je i pozvao na zajednički rad za bolji život.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading