DODIK PORUČIO Srbi su žešći orah, gospodine Šmit
Foto: Printscreen

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Kristijan Šmit, koji je danas preuzo funkciju visokog predstavnika u BiH, nije dobrodošao za Republiku Srpsku, da Srpska neće sa njim razgovarati i neće poštovati nijednu njegovu odluku.

Dodik je na konferenciji na kojoj novinari nisu imali nijedno pitanje nakon njegovog izlaganja, rekao i da neće prsustvovati najavljenom sastanku Šmita sa članovima Predsedništva BiH sutra u Sarajevu, jer sa njim, kaže, nema šta da razgovara.


Od međunarodne zajednice ponovo je zatražio da objasni na osnovu čega i po kom međunarodnom pravu je Šmit izabran za visokog predstavnika.

"Srbi su žešći orah, gospodine Šmit niste dobrodošli za Republiku Srpsku i nećemo poštovati bilo šta što vi uradite", rekao je Dodik ocenjujući da je situacija u BiH u ovom trenutku ozbiljno usložnjena. Poručio je i da je BiH na "nepovratnm putu", a da Republika Srpska ima prava da bira svoj put.

Ne verujemo u dobre namere Šmita  

"Naš odgovor je snažan, ne možemo da verujemo u dobre namere Šmita...", rekao je Dodik i isakao da Republika Srpska može da prihvati sve što je u skladu sa dejtoskom strukturom, a da sve drugo nema nikakav legitimitet.

Smatra neverovatnim, ističe, da se poseže za destabilizacijom Republike Srpske u trenutku kada u njoj sve napreduje u svakom smislu, a situacija je, ističe, neupordivo bolja nego u Federaciji BiH koja već tri godine nema vladu, ima mnoga otvorena pitanja i mnoge afere.

Dodik je zahvalio svim političkim partijama u Republici Srpskoj na razumevanju aktuelnog trenuka.Alternativa je, ponovio je razlaz.

Sprski član Predsedništva BiH je izrazio spremnost da se sa drugim političkim partijama u Repblici Srpskoj ukljuci u, kako je kazao, stvaranje jedinstvenog narodnog fronta otpora, je se, kako je rekao, samo tako može odbraniti Republika Srpska i pozvao narod Srpske da se okupi oko narodnog fronta.    

Dodik je rekao i da će Srpska doći u poziciju da se povuče iz svih sporazuma, kao što je, na primer, sporazum o vojsci. Oni misle, rekao je, da je njihova snaga u topuzu pa ćemo, kako je naveo, "mi leći dok pokušavate da nas satrte da ne postojimo i kao entitet i kao identitet".
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading