ISPRAVKA: Online peticija za hapšenje Dodika predstavljena kao “udar na Republiku Srpsku”
Tanjug

Ovo su prave činjenice iz analize Raskrinkavanje.ba:

Iako se u naslovima tvrdi da je o peticiji “obavešten Bajden”, činjenica je da na stranici Change.org bilo ko može uputiti peticiju prema bilo kome. Ne radi se o zvaničnom ili nezvaničnom kanalu komunikacije kojim se “obaveštavaju” zvaničnici ili institucije, na kakav zaključak bi čitatelji/ke mogli/e doći čitajući ove naslove.

Tvrdnja da je “počeo udar na Republiku Srpsku”, koja se iznosi u svim analiziranim naslovima, ne spominje se u samim člancima. Jasno je da neobavezujuća peticija nije niti se može opisati kao bilo kakav institucionalni potez ili “udar” na RS. 

Na internet platformi "ćange.org" pokrenuta je online peticija pod nazivom "Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran", dva dana nakon što je srpski član Predsedništva BiH pokrenuo peticiju o neprihvatanju odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida

Peticiju je pokrenuo youtuber iz BiH Amir Hadžić, a do sada ju je potpisalo više od 4.000 ljudi.

U opisu peticije se navodi da Dodik "već dugi niz godina krši mir i bezbednost svih građana Bosne i Hercegovine svojom "retrogradnom politikom i ličnim stavovima i izjavama", koji su, kako se ocenjuje, skoro uvek usmereni protiv nesrpskog stanovništva u BiH.

ISPRAVKA: Online peticija za hapšenje Dodika predstavljena kao “udar na Republiku Srpsku”

EPA/ Alex Edelman

 

Dodaje se da već svi već znaju da Dodik povlači ove i mnoge druge poteze koji su destruktivni za Bosnu i Hercegovinu i budućnost njenih građana, "jer želi da prikrije sav kriminal iza kojeg stoji poslednjih 30 godina".

Navodi se i da se Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici i najave o otcepljenju manjeg bh. entiteta od države Bosne i Hercegovine mogu okarakterisati kao državni udar.

U peticiji su "tagovani" predsednik SAD Džo Bajden, Ujedinjene nacije, Savet Evrope, Evropski parlament i Interpol, što znači da su svi oni upoznati sa peticijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

25.07.2021 19:32

Icko, postujte izvestaj specijalne jomisije, genocida nije bilo nad muslimanima, bilo je nad Srbima. U Srebrenici nije bilo genocida.