INCKOVA FUNKCIJA PRESTAJE 1. AVGUSTA Savest mi nije dozvolila da okončam mandat bez ove odluke
EPA

Odlazeći visoki pedstavnik u BiH Valentin Incko tvrdi da mu je savest naložila da koristi tzv. bonska ovlašćenja za nametanje zakona o kažnjavaju negiranja genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca, dok je Milorad Dodik na konferenciji za štampu rekao da je u pitanju ipak bio novac, pošto je "čuo da je Incko za to primio dva miliona dolara ili evra".

Savest mu, tvrdi Incko, nije dozvolila da mandat okonča bez te odluke.

On kaže da su građani BiH dugo čekali da njihovi izabrani predstavnici sami zakonski urede ovo, kako kaže, veoma ozbiljno pitanje. Inckov mandat ističe 1. avgusta, a odluku o dopuni krivičnog zakona BiH je doneo pod velikim pritiskom koji godinama traje od političkih predstavnika Bošnjaka, raznih NVO i medija.

U pojašnjenju svoje odluke Incko kaže da je svako nastojanje da se zabrani negiranje genocida do sada bilo je blokirano, da se tokom tog razdoblja situacija, kako kaže, pogoršavala, a da sada, tvrdi, već izmiče kontroli.

- Pojedini politički lideri otvoreno veličaju pravosnažno osuđene ratne zločince, uz iznošenje raznih teorija zavjere, negiraju da se genocid u Srebrenici uopšte i dogodio, a pojedini građani slede njihove signale i narativ - naveo je.

Incku se zato priviđa da je to "sejanje semena za potencijalne nove sukobe".

Odluka visokog predstanika Valentina Incka kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH posebno tretira negatore genocida u institucijama vlasti, analiziraju danas sarajevski mediji.Zabrana negiranja genocida u Srebrenici posebno se odnosi na funkcionere.

Tako odgovarajući član glasi: "Počinitelj kaznenog dela iz stavka (1) do (4) ovog članka koji je funkcioner ili odgovorna osoba ili zaposleni u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog proračuna, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine."

S druge strane, Milorad Dodik se zahvaljuje Incku i ostalima. "Hvala im što su nas probudili ovom odlukom, mislili smo da Incko i ostali nisu toliki kreteni" kazao je Dodik. On je rekao da će prisustvovati narednoj sednici NSRS da bi predložio konačan i odlučan odgovor.

"NSRS ima crvene linije koju ja neću da pređem, ovo traži žestok odgovor pa i da proglasimo samostalnost već naredne sedmice", poručio je .

Dodik je ovu odluku nazvao "poslednji ekser u kovčegu BiH", dok je bošnjački predstavnik Bakir Izetbegović čestitao Incku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ruza

23.07.2021 18:16

Ovaj starac se poziva na savest, koja kod njega uopste ne postoji. Odgovaraces Incko, ako ne na ovom, onda sigurno na onom svetu.