RS ODLUČNA Nećemo uklanjati murale Mladiću
Tanjug/Ap

Na najavu odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da će naložiti uklanjanje murala sa likom generala Ratka Mladića u opštinama i gradovima Reublike Srpske, načelnici tih opština i gradova poručuju da ih neće prekrečiti, da to nije u njihovoj nadležnosti ili će o tome, kažu, razmišljati kada dobiju pismo visokog predstavnika.

Incko je juče izjavio da je nameravao, nakon izricanja pravosnažne presude, da pošalje pismo opštinskim načelnicima sa zahtevom da se naloži uklanjanje "provokativnih murala".Dodao je da je ovih dana obišao Foču, da lično proveri kako izgleda mural posvećen generalu Mladiću veličine 25 metara.


"Ali, nakon šoka, grča i neverice, koje sam osetio u ovom gradiću s puno velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog sveta umesto da molim i prizivam načelniku razboritost, kako u Foči, tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugde", rekao je Incko.

 

 
RS ODLUČNA Nećemo uklanjati murale Mladiću

Tanjug/Ap

 

 

Načelnik Gacka Ognjen Milinković kaže da ga je zatekla ovakva izjava odlazećeg visokog predstavnika koji, prema njegovom mišljenju, ovakvim izjavama samo izaziva nove podele.

" Ja sam na poziciji načelnika od decembra i nije bilo nijedne žalbe na mural, a koliko sam upoznat, nije ih bilo ni ranije. Ja kao načelnik imam dobar odnos i s Bošnjacima u Gacku i nikad niko nije tražio da se mural ukloni", rekao je Milinković za banjalučki Glas Srpske.

Ukazao je da se Incko ponovo, kako je kazao, protivpravno meša tamo gde mu nije mesto i da svojim delovanjem samo koči dalji napredak i pomirenje.
" Incku bi bilo bolje da je iskoristio svoju poziciju da dovede nekog investitora iz svoje zemlje i tako na konkretan način pomogne da građani imaju bolji život i ostaju ovde", jasan je Milinković.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić u izjavi za Glas Srpske ističe da neće odgovoriti na pismo odlazećeg visokog predstavnika, ukoliko ga Incko pošalje gradskoj administraciji. "To nije u našoj nadležnosti. Postoji jedan mural na privatnom objektu i mi nemamo nadležnost da ga uklonimo. Tako da, sve i da dobijemo takvo pismo, mi nismo u mogućnosti da reagujemo", rekao je Adžić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović istakao je da će o konkretnim potezima razmišljati tek ukoliko dobije takvo pismo. "Ne bih sada ništa da komentarišem, jer još nije bilo nikakvih konkretnih poteza Incka i ne želim sada o tome da razmišljam", bio je kratak Avdalović.
Načelnik Foče Milan Vukadinović nije odgovarao na pozive Glasa Srpske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milutin

07.07.2021 21:56

General će živeti večno u našim srcima kao veliki heroj k pošten čovek.a oni koji su ga poslali dželatima želim sve najgore u životu