BOŠNJACI NAPUSTILI SEDNICU Usvojena Rezolucija o stradanju srpskog naroda u Srebrenici
EPA-EFE/ANJA NIEDRINGHAUS

 

Predlog za usvajanje Rezolucije je podneo je Radomir Pavlović, potpredsednik Skupštine opštine, inače kadar Saveza nezavisnih socijaldemokarata (SNSD) predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda Milorada Dodika, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Radomir Pavlović, potpredsjednik Skupštine Opštine Srebrenica izjavio je kako se u Rezoluciji osuđuju zločini nad srpskim narodom u 20. veku, te da se ne umanjuju zločini nad drugim narodima.

On je najavio da će Rezolucija biti prosleđena Skupštini Republike Srpske da usvoji identičnu rezoluciju.

"S obzirom na dešavanja iz okruženja, Crne Gore, ovo je vrijeme da podvučemo crtu i kažemo šta je bilo u Drugom svjetskom ratu, šta je bilo u zadnjem ratu, da pošaljemo poruku koju politiku mi želimo. Ovo je kompromis u kojem mi ne osuđujemo stradanja drugih naroda, ali želimo da istaknemo da su stradali i Srbi na ovom prostoru, posebno u Drugom svjetskom ratu", kazao je Pavlović.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić je izjavio da se "nije moglo prećutati na ono što se radi o srpskom narodu".

"Iz dana u dan vidimo one koji podležu pritisku međunarodne zajednice i osuđuju srpski narod za ono što nije počinio. Naša skupština je morala da reaguje i mislim da je ovo pravi potez", rekao je Grujičić. 

Skupština Opštine Srebrenica nikada nije usvojila nikakav dokument povodom genocida u Srebrenici koji se nad bošnjačkim stanovništvom dogodio jula 1995. godine - događaja koji je potvrđen presudama međunarodnih sudskih institucija u najmanje tri slučaja: pravosnažnim presudama političkim i vojnim liderima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, kao i u presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. donetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Srbija tada nije proglašena krivom za genocid, ali prema mišljenju suda nije sprečila i kaznila zločin genocida u vezi sa događajima u Srebrenici jula 1995. Istom presudom. Direktnim izvršiocima genocida označeni su vojska i policija Republike Srpske (RS).

Duraković: Političko nasilje srpske većine nad bošnjačkom

Uoči usvajanja Rezolucije, odbornici iz reda bošnjačkog naroda (šest odbornika) su napustili sednicu.

"Čin usvajanja Rezolucije nam govori da se uvek može vršiti političko nasilje srpske većine nad bošnjačkom. Mi imamo sa njima potpisali koalicioni sporazum o razumevanju, ali su Srbi danas pokazali koliko su Bošnjaci poštovani unutar ove lokalne zajednice. Ovim smo dobili dokaz da je potpisivanje koalicionog sporazuma narušeno i samo se destabilizira situacija u Srebrenici", rekao je Ćamil Duraković, predsednik Skupštine opštine Srebrenica.

Rezolucija je usvojena devet dana uoči obeležavanja 26 godina od genocida u Srebrenici.

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Sasa

02.07.2021 21:28

Zar to nije tacno,,zasto neko ne zeli da cuje..

Zoran52

02.07.2021 21:49

Bravo za Srpski glas. Da nije bilo genocida nas Srbima 1941-45. U Srebrenici i okolini i to se opet ponovilo 1992-95.istorija bi bila drugačija. Još nisu naplaćene sve rane.

Roko

03.07.2021 06:30

Mogu oni da bleje i da izigravaju zrtve i ludilo samo su oni ugrozeni cccc

Senke

07.07.2021 13:44

То смо требали давно урадити. У тишини оплакујемо своје мртве, а заборављамо да имамо посла са непријатељима који лажу и поткупљују белосветске криминалне политичаре.