Jeckov: Tražimo da imamo srpsku redakciju na HRT-u, kao što to imaju Hrvati u Vojvodini!
Printscreen

Posebno se osvrnula na zagarantovana prava koja bi trebalo da ima srpska zajednica, a koja se ne primenjuju u praksi.

“Propisi koji regulišu prava i položaj pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj su skoro potpuno usaglašeni s propisima međunarodnog i evropskog prava u pogledu prava nacionalnih manjina. Međutim, glavno i jedino važno je pitanje je koji je nivo implementacije spomenutih propisa u praksi, odnosno jesu li pojedini propisi ostali mrtvo slovo na papiru?” zapitala se potpredsednica Jeckov.

Dragana Jeckiv je posebno kritikovala oblast informisanja koja je zagarantovana pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, a koju HRT uopšte ne poštuje.

“Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o HRT-u te Ugovor potpisan s Vladom obavezuje HRT da proizvodi, suproizvodi i objavljuje programe namenjene informisanju pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i programe za decu na jezicima nacionalnih manjina. Svedoci smo da na primer samo 1% programa HRT-a 2018. godine se bavio pitanjima svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, što je daleko od zadovoljavajućeg.”

“Kao pozitivan primer, a možda i smernica za postupanje, može nam poslužiti situacija iz Srbije jer na Radio-televiziji Vojvodine, kao jednom od dva javna servisa u Republici Srbiji, još 2010. godine osnovana je manjinska redakcija na hrvatskom jeziku koju čine pored odgovornog urednika, 4 urednika, 4 novinara, video reportera, 3 saradnika u proizvodnji programa i 3 lektora. Tako se na Drugom programu Radio-televizije Vojvodine emituje informativna emisija Dnevnik na hrvatskom jeziku od ponedeljka do subote u terminu od 17.45 sati. Na RTV-u na hrvatskom jeziku se nedeljom još emituju emisija Izravno - razgovor o aktualnim društvenim i političkim temama od 16.00 sati, dok se emisija Svetionik, u čijem su žarištu teme iz kulture, emituje u terminu od 16.30 sati."

“Naša je želja i namera da, kao što je hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji dobila svoju redakciju u okviru javnog servisa Radiotelevizije Vojvodine, što dakako pozdravljamo, srpska zajednica dobije svoju manjinsku redakciju na HRT-u što je, među ostalim, zaključak hrvatsko-srpskog Međuvladinog mešovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina, koji zahteva da se u svim segmentima poštuje reciprocitet, koji u ovom trenutku uopšte nije reciprocitet” zaključila je potpredsednica SDSS-a i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading