AMERIKA RASPOREĐUJE TRUPE PO BOSNI Naoružani do zuba kreću na srpsku planinu
Foto: Printscreen

Kako je rečeno, američki vojnici počeli su raspoređivanje na ove poligone u BiH, a najveći broj njih stići će na sarajevski aerodrom 14. maja.

Kako prenosi portal Kliks, posebna pažnja posvetiće se poštovanju epidemioloških mera zaštite učesnika vežbe od pandemije virusa korona.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović istakao je da se vežba ovog obima održava prvi put u BiH.

- To predstavlja vrstu ohrabrenja Oružanim snagama BiH i našoj državi - kazao je Mašović.

Kako je kazao Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, vežba je odbrambenog karaktera, a u njoj će biti korišćeni ključni američki putevi prema Aziji i Africi. BiH je jedna od zemalja domaćina vežbe, a u njoj učestvuje 5.000 vojnika iz SAD-a, Kanade i devet zemalja regiona. 

- Vežba ima cilj da pokaže da SAD služi kao strateški partner Evropi - kazao je Podžić.

Podsetio je da je vežbu odobrilo Predsedništvo BiH, a da BiH učestvuje na nivou lake pešadije, koja se obučava po NATO standardima.

- Želimo aktivnim učešćem potvrditi sposobnost integrisanja u šire odbrambene strukture, želimo pokazati da je BiH spremna učestvovati u očuvanju mira i stabilnosti u regionu - rekao je Podžić

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading