Mračne prognoze Danijela Servera: Bosna će se raspasti u krvavom ratu koji će krenuti iz jednog grada na severoistoku
Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Ovaj 'stručnjak za Zapadni Balkan' smatra da se BiH ne može etnički podeliti bez novog građanskog rata, a centar oružanih sukoba bi, kako je rekao, bio Brčko!

- Etnička podelu BiH nije moguća bez nasilja. Gravitacioni centar budućeg konflikta bio bi distrikt Brčko. Bez Brčkog Republika Srpska ne postoji, a i Federacija BiH bi bez njega imala jako teško postojanje. Svima treba Brčko, a danas i jedni i drugi imaju Brčko po Arbitražnom sporazumu. EU bi trebalo stacionira nove vojne snage u Brčkom i da ih bitno osnaži - poručio je Sever.

S druge strane, politički analitičar Radomir Nešković objašnjava da je mirni razlaz BiH i te kako moguć.

- Mirna disolucija BiH jeste moguća uz saglasnost Srba, Bošnjaka i Hrvata, zatim saglasnost susednih država i velikih sila. Teritorija Brčkog jeste zajedničko vlasništvo dva entiteta i pod nadležnošću je institucija sa nivoa BiH. Nijedan od dva entiteta ne može bez saglasnosti drugog prisvojiti Brčko sebi - naglašava Nešković.

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić smatra da Serveru ne treba pridavati previše važnosti, jer je on lobista Sarajeva.

- Server je deo bošnjačkog lobija, a ne čovek koji govori u ime Vašingtona. Ne bih ga ja nikako tretirao kao važnog i ne bih pridavao značaja njegovim izjavama, iako on ima izvesne veze u SAD. U BiH se ne može desiti rat bez većih geopolitičkih interesa i, kada već govorimo o ratu, on se pre može očekivati u Ukrajini nego u BiH - smatra Ćeranić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading