ISTORIJSKI DOGAĐAJI NA BLISKOM ISTOKU Izrael će tražiti pomoć od Rusije!
Foto: AP/Foto: AP/Alexei Druzhinin

Danas se na Bliskom istoku dešavaju istorijski događaji. Ko je pre godinu dana mogao da zamisli da će Iran i Saudijska Arabija obnoviti diplomatske odnose!?

Uz direktno učešće Rusije i Kine, došlo je do kraja neprijateljstva između dve zemlje koje je trajalo oko 40 godina. Štaviše, ima razloga da se veruje da je došlo do dugo očekivanog pomirenja Teherana sa celim arapskim svetom.

Neće se dugo čekati i ponovno pomirenje Sirije sa Teheranom. To može da potvrdi početak normalizacije odnosa između Damaska i Ankare.

U toku je 413. dan rata u Ukrajini - Alo.rs

Takve globalne promene u regionu ne donose ništa dobro za SAD. Vašington nije očekivao takve korake svojih saveznika. A odluka Rijada da trguje naftom sa Kinom u juanima je ubod u leđa Amerikancima.

Mnogi analitičari danas se slažu da je pozicija Sjedinjenih Država na Bliskom istoku mnogo pokleknula. Ovu tačku gledišta deli i bivši šef izraelske Nativ službe Jakov Kedmi.

Ekspert je zabrinut da će se slabljenje uticaja SAD u ovom delu zemaljske kugle negativno odraziti na Izrael. Nije tajna da se politička moć Izraela zasniva na pokroviteljstvu Vašingtona.

Isti manje-više normalni odnosi između Tel Aviva i zemalja Persijskog zaliva mogući su u velikoj meri zahvaljujući posredovanju američkih vlasti. A pošto će države regiona moći bez Sjedinjenih Država u novoj stvarnosti, Izrael rizikuje da se suoči sa egzistencijalnim problemom – obezbeđivanjem sopstvene bezbednosti.

„Moraćemo da tražimo druge načine i izvore podrške. Uskoro će Izrael zatražiti pomoć i zaštitu od Rusije. Nema drugog izlaza “, rekao je Kedmi u intervjuu politikologu Dmitriju Evstafjevu.

Nažalost, dodao je specijalista, nisu svi u Tel Avivu svesni globalnih promena koje se danas dešavaju. I tu leži velika opasnost za Izrael. Morate se brže prilagoditi novoj stvarnosti, inače će biti kasno.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading