VODEĆI AMERIČKI ŠPIJUN KRENUO U MISIJU! Udarac na Kinu preko Južne Amerike!
Foto: Printscreen

Predsednik Paragvaja Mario Abdo naveo je da ga je posetio zamenik direktora CIA Dejvid Koen kako bi razgovarao o pitanjima "nacionalne bezbednosti".

Paragvaj je jedna od samo 13 zemalja u svetu koje priznaju Tajvan kao "Republiku Kinu" i predstojeći izbori bi tu politiku mogli da stave na probu.

"Posetio nas je Dejvid Koen, zamenik direktora američke CIA, sa kojim smo razgovarali o jačanju saradnje naših zemalja u pitanjima nacionalne bezbednosti", naveo je Abdo na Tviteru.

Američka ambasada u Asunsionu potvrdila je da je došlo do sastanka, rekavši da se "održao u okviru čvrste bilateralne saradnje" između dve zemlje i da se bavio "zajedničkim strategijama za borbu protiv globalnih pretnji".

Abdov sastanak sa Koenom bio je samo jedan u naletu američko-paragvajskih kontakata na najvišem nivou ove nedelje. Paragvajski ministar inostranih poslova Hulio Ariola boravio je u ponedeljak u Vašingtonu i sastao se sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Sam Abdo je u utorak odleteo u SAD.

 

 

Smešten između Argentine i Brazila, sa samo sedam miliona stanovnika, Paragvaj retko dobija ovoliku pažnju Vašingtona. Međutim, Rojters je primetio da bi predstojeći izbori "mogli da odrede diplomatske veze zemlje sa Tajvanom i Kinom".

Paragvaj je jedna od samo 13 zemalja na svetu i jedina u Južnoj Americi koja je priznala nezavisnost Tajvana.

Opšti izbori u Paragvaju zakazani su za 30. april. Abdo nema pravo na reizbor, ali se njegova Kolorado stranka nada da će ostati na vlasti. Njihov kandidat, Santjago Pena, pao je u anketama u odnosu na kandidata Autentičnih radikalnih liberala (PLRA) Efrena Alegrea.

Američko ministarstvo finansija nedavno je sankcionisalo Abdovog prethodnika Horasija Kartesa i sadašnjeg potpredsednika Huga Velaskeza, optužujući ih za "značajnu" korupciju. Obojica su negirali sve optužbe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading