MAKRON DOLIO ULJE NA VATRU! Francuzi pobesneli zbog sata!
EPA

Predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se juče naciji na temu penzione reforme koja je izazvala talase nezadovoljstva širom Francuske.

Intervju koji su emitovali TF1 i Frans 2 pratilo je više od 12 miliona ljudi, prenosi "Figaro", a iz sindikata koji se protive reformi poručili su da je obraćanjem Makron samo "dolio još malo besa". 

Međutim, po videu koji je postao viralan na društvenim mrežama, još nešto je privuklo pažnju gledalaca. 

 

 

Naime, na početku razgovora francuski predsednik nosi sat koji deluje preskup, što, verovatno, ne bi proizvelo nikakvu reakciju. Međutim, posle nekoliko minuta razgovora, Makron diskretno stavlja ruke ispod stola i kad one opet dolaze u vidno polje kamere - sata više nema na njegovoj ruci. 

Radoznali gledaoci tvrde da je u pitanju proizvođač FP Žurn, poznat po visokokvalitetnim i luksuznim satovima, a da se cena modela koji nosi francuski predsednik kreće oko 80.000 evra.

"Predsednik je jednostavno odlučio da ga skine dok je govorio o najsiromašnijim Francuzima i korisnicima socijalne pomoći, verovatno da bi bio popularniji...promašio je", piše novinska agencija "Imaz pres". 

U Francuskoj je minimalna zarada 1.353 evra, pa bi Makron svojim satom mogao da isplati 59 minimalaca. 

Štaviše, na Reinionu, jednom od prekomorskih francuskih regiona, prosečna penzija je 850 evra, što je najniži iznos penzije u celoj Francuskoj. Makronov sat bi, prema računici agencije, mogao da pokrije 94 penzije.

Prema navodima sajta "Frilens info" koji je istraživao misteriozni nestanak časovnika, mogao bi biti u pitanju brend Bel&Ros, čiji satovi koštaju "smešnih" 2.000 evra. Mada, primećuje prekomorska štampa, to je još uvek stotinama evra iznad minimalca i dvostruko veće od iznosa koji zarađuje prosečni prekomorski penzioner. 

"Smešan pokušaj šefa države da se približi narodu... narodu koji je nazvao 'nelegitimnom ruljom'", gorko zaključuje "Imaz pres". 

Sajt "Frilens info" podseća da je tokom zatvaranja za vreme pandemije kovida 19 Makron takođe prestao da nosi sat, što je i tada rasplamsalo maštu radoznalih.

Da li je tom odlukom Makron želeo da pokaže solidarnost sa Francuzima koji su prolazili težak period, ili je postupak bio estetski motivisan, sa ciljem da se postigne opušteniji izgled - ostalo je nerešeno pitanje.

U odbranu aktuelnog predsednika, "Frilens info" podseća da Makron i nije toliki entuzijasta, za razliku od Nikole Sarkozija koji je ponosno pokazivao preskupe rolekse. 

Osim toga, Makron je veliki ljubitelj satova francuske proizvodnje kao što su LIP ili Kartije, koji su svakako luksuzni, ali i pristupačni, navodi portal. 

Primera radi, tokom sastanka G7, aktuelni predsednik Francuske nosio je "pristupačnih" 6.000 evra na ruci. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading