NATO ULAŽE MILIJARDU U EVROPU! Velike pripreme za totalni rat
FOTO arm.mk

NATO pokreće novi investicioni fond u vrednosti od 1,1 milijardu dolara, koji bi trebalo da bude zvanično aktiviran tokom godišnjeg samita NATO-a u julu ove godine. Sedište fonda će biti u Holandiji a namenjen je za ulaganja u evropske start-ap kompanije koje razvijaju tehnologiju i aplikacije s mogućim vojnim ili odbrambenim primenama.

Militarizacija civilnog sektora

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma, kaže za Sputnjik da je ovo najava potpune militarizacije proizvodnog civilnog sektora koji se može koristiti u budućnosti u vojne svrhe ovog vojnog pakta.

„Sve to što je rečeno je u funkciji vojne dimenzije i odbrambenih ili, bolje rečeno, ofanzivnih efektiva NATO za postojeće i planirane sukobe, pre svega u Evropi. Osnivanjem ovog fonda NATO u Evropi želi i da trajno uposli evropsku privredu i privredu država članica NATO bliskih ruskoj granici, kako bi radili za NATO potrebe u ukrajinskoj krizi, i u ovom ali i nekom budućem projektovanom ratu,“ naglašava general-major Kovač.

U ukrajinskoj krizi, ističe Kovač, jasno se iskristalisao problem materijalnih potreba za postojeće oružane formacije u Ukrajini, a posebno za scenario upotrebe NATO snaga protiv Ruske Federacije.

„To se pre svega odnosi na artiljerijsku municiju, rakete, bombe, PVO sisteme i sredstva za dronove… Sve to je i uzrokovalo ovakav jedan projekat koji treba da se razvije pod okriljem NATO pakta i postane investicioni fond za privrede zemalja članica Alijanse u zavisnosti od sposobnosti tih država da u tome učestvuju. Jer nisu sve članice podjednako razvijene i nije svaka članica NATO sposobna da proizvodi sve što je neophodno za borbene potrebe,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.

"Kupovina" znanja

Kovač dodaje da NATO ovom projektu pristupa na takav način da „kupovinom“ znanja i angažovanjem civilnih institucija, ali i otvaranjem raznih civilno-vojnih programa i projekata stvara preduslove za proizvodnju svih borbenih sredstava za NATO na projektovanom evropskom ratištu.
„Tako vidim taj njihov projekat koji će biti otvoren kako je najavljen na zasedanju NATO, a siguran sam da ćemo imati do tada i nove informacije koje će menjati suštinu i nameru ovog njihovog velikog poduhvata,“ ističe Kovač.

Kovač takođe sve ovo stavlja i u kontekst ulaganja u takozvani informatički rat koji je deo obaveštajno- izviđačke delatnosti, veoma bitne za savremeni rat.

„Većina borbenih sistema izgrađena je na takav način da su u njih inkorporirani i informacioni sistemi, od najnižeg nivoa pa do viših združenih taktičkih jedinica kao što je PVO sistem i tako dalje. Rat u ovoj dimenziji je veoma bitan jer se kroz taj sistem bitno utiče na tok i ishod ratova,“ kaže Kovač.

Plan skovan prošle godine

Ministarstvo ekonomije Holandije je već saopštilo da će fond zvanično sedište imati u toj državi, kao i da će on olakšati inovativnim start-ap firmama da pronađu put do kapitala, tako što će stimulisati rešenja i za društvene, i za vojne probleme.

Alijansa je osnivanje ovog fonda najavila prošle godine, s ciljem da taj međunarodni fond „okupi vlade, privatni sektor i akademsku zajednicu, kako bi ojačao tehnološku prednost NATO“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading