MOLDAVIJA SE ODREKLA SVOG JEZIKA! NATO plaćenica počela da uništava zemlju!
EPA

Predsednica Moldavije Maja Sandu objavila je danas da je potpisala zakon kojim je zvanični jezik države postao rumunski.

"Danas sam potpisala zakon, koji potvrđuje istorijsku istinu, a to je da je državni jezik Moldavije rumunski", napisala je ona na Fejsbuku. 

Prema njenim rečima, "svi oni koju su desetinama godinama tvrdili da građani Moldavije govore na 'moldavskom', a ne na rumunskom jeziku imali su jedan cilj - da nas razdvoje". Na ovaj način, kako je dalje objasnila, svima njima bilo je lakše da sebi potčine naciju i da je kontrolišu.

Podsetimo, 58 poslanika parlamenta Moldavije prošle nedelje je glasalo za to da se naziv zvaničnog jezika promeni iz moldavskog u rumunski. Nacrt ovog zakona danas je potpisala i predsednica Maja Sandu, čime će naziv zvaničnog jezika biti promenjen i u Ustavu - iz moldavskog u rumunski, iako je za to, kako prenose "RIA Novosti", obično potreban referendum. 

Poslednjih dana opozicija je protestvovala, tvrdeći da parlament nije mogao da odobri nacrt ovog zakona, jer za njega ipak nije glasala velika većina, odnosno, dve trećine poslanika. Predlog je podržalo svega 58 poslanika, umesto 67, što je, prema Ustavu, neophodan minimum da bi došlo do promene.

Opozicija osim toga navodi da za vreme vanredne situacije, koja je u Moldaviji na snazi već godinu i po dana, nije moguće unositi bilo kakve izmene u tekst Ustava. 

Ona je, podsetimo, bila uvedena u jesen 2021. godine zbog pregovora sa "Gaspromom" i pretnji da bi Rusija mogla da prestane da Moldaviji isporučuje gas. Nakon februarskih dešavanja prošle godine, režim vanrednog stanja se samo produžavao i on traje i danas.

Vladajuća partija, sa druge strane, negira da krši zakon, tvrdeći da samo sprovodi u delo odluku Ustavnog suda iz 2013. godine.

Ova instanca je tada donela odluku da je državni jezik u zemlji rumunski, dok je sve vreme u Ustavu do sada pisalo da je to, zapravo, moldavski.

Ipak, iz Ustavnog suda tvrde da deklaracija o nezavisnosti Moldavije ima prioritet nad Ustavom. Ove logike se, po svemu sudeći, drži i vladajuća elita.

Rumunija: Moldavski jezik ne postoji

Ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku ranije tokom dana je podržao inicijativu promene državnog jezika Moldavije, rekavši da moldavski jezik nikada nije ni postojao, te da je sve to, zapravo, "veštačka tvorevina" Sovjetskog Saveza. 

Ipak, iz Rusije stižu drugačije poruke. 

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova poručila je, kao odgovor, da baš kao što ni gorepomenutog rumunskog ministra u jednom trenutku nije bilo, a onda je "nastao", isto tako možemo da kažemo i za moldavski jezik.

"Za razliku od rumunskog ministra, moldavski jezik je bitna pojava u svetskoj istoriji", rekla je Zaharova.

Portparolka je prethodno podsetila da je "u lingvistici davno postignut konsenzus povodom moldavskog i rumunskog jezika".

"Oni zaista jesu slični, ali to su ipak dva različita dijalekta. Ukoliko već žele da izmene naziv jezika, onda bi trebalo da se pridržavaju istorijske logike i nazovu rumunski jezik moldavskim, a ne obrnuto".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading