NOŽ U LEĐA U EVROPSKOJ UNIJI! Mađarska udarila blokadu, štite Putina!
Foto: Alo ilustracija

Portal Blumberg je objavio, pozivajući se na dobro upućene izvore u EU, da je veto Budimpešte rezultirao izjavom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost  Žozepa Borelja datom "u svoje lično ime", u kojoj se potvrđuje da je odluka MKS prihvaćena.

"EU vidi odluku Međunarodnog krivičnog suda kao početak procesa odgovornosti i pozivanja ruskih lidera na odgovornost za zločine i zverstva koja naređuju, omogućavaju ili čine u Ukrajini", navodi se u sinoćnjem saopštenju Žozepa Borelja.

U međuvremenu, ministri pravde zemalja članica EU danas su izdali sopstveno saopštenje u kojem podržavaju odluku MKS, koje je Mađarska odbila da potpiše.

Međunarodni krivični sud izdao je 17. marta nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini, iako je Moskva je u više navrata negirala takve optužbe, preneo je ranije Rojters.

MKS je naveo u saopštenju da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

MKS je izdao nalog i za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading