PUTINOV NOVI SVET Na ovom kontinentu se planira velika promena!
Foto: AP/Tanjug/Ap

Afrički kontinent postaće jedna od glavnih teritorija koja će uticati na stvaranje novog svetskog poretka, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na drugoj međunarodnoj konferenciji "Rusija-Afrika u multipolarnom svetu".

Putin je dodao da je saradnja sa afričkim kontinentom oduvek imala veliki značaj za Moskvu, a da činjenica da danas na konferenciji prisustvuje veliki broj delegacija govori o tome da je i Afrika veoma zainteresovana za dobre odnose sa Rusijom.

"Rusija se zalaže za strateško partnerstvo sa afričkim državama i formiranje globalne agende", istakao je on.

Iz Kremlja su, podsetimo, jutros poručili da je današnja konferencija, u kojoj će učestvovati više od 40 delegacija iz Afrike, izuzetno bitna, jer će doprineti boljoj saradnji Moskve i celog afričkog kontinenta.

U Moskvi se nadaju da će današnji događaj ujedno biti i dobra priprema za održavanje samita Rusija-Afrika, koji se očekuje u julu ove godine. Samit će biti održan u Sankt Peterburgu.

Predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin rekao je na konferenciji da su "Rusija i Afrika ravnopravni saveznici i partneri, koji svoje odnose grade bez koristi, uvažavajući jedni druge. "Rusija i Afrika se drže principa nemešanja u unutrašnje poslove pojedinačnih zemalja", dok Zapad, sa druge strane, pokušava da preuzme kontrolu nad ruskim i afričkim prirodnim resursima. 

Uz to, Volodin je predložio da se konferencija od sad održava svake godine. "Moramo pronaći nove formate za razvoj naše saradnje", dodao je on. 

Predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko poručila je da Zapad treba da kompenzuje afričkom kontinentu sve gubitke sa kojima se suočio, a koji su bili izazvani kolonijalnom politikom Evropljana. 

"Mislim da možemo da se objedinino oko ove ideje i pozovemo bivše kolonijalne sile na političku i moralnu odgovornost", zaključila je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading