RUSIJA JE KRIVA Nemačka ministarka optužila Moskvu da destabilizuje situaciju u Gruziji i Moldaviji
Tanjug

- Ovo je deo ruske strategije da destabilizuje društva koja slede evropski put - rekla je Berbokova u intervjuu za špansko izdanje Pais, na pitanje da li deli strah da bi Gruzija i Moldavija mogle da pređu na stranu Moskve.

Prema rečima šefice nemačkog ministarstva spoljnih poslova, zbog situacije u Ukrajini „pojačavaju se pokušaji Rusije da utiče na Moldaviju i Gruziju“.

- Delimo evropske vrednosti sa njima i podržavamo njihovu želju da sami odluče da žive u miru i slobodi kroz izglede za članstvo u Evropi - dodala je ona.

Parlament Gruzije je 7. marta usvojio u prvom čitanju prvu verziju nacrta zakona o stranim agentima.

Nakon toga su u Tbilisiju počeli masovni protesti koje je policija rasterala suzavcem i vodenim topovima. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na skupovima od 7. do 8. marta privedene su 133 osobe.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da je predlog zakona o stranim agentima, koji je izazvao proteste u Tbilisiju, nespojiv sa vrednostima EU i da je u suprotnosti sa ciljem Gruzije da se pridruži uniji.

Vlasti su kasnije saopštile da povlače predlog zakona iz parlamenta. Parlament Gruzije je većinom glasova u drugom čitanju glasao protiv nacrta zakona o stranim agentima.

Prethodno je predsednica Moldavije Maia Sandu rekla da ta zemlja priprema pokušaje promene ustavnog poretka i pozvala parlament zemlje da pooštri bezbednosno zakonodavstvo.

Pre toga, Volodimir Zelenski je tvrdio da je ukrajinska obaveštajna služba presrela navodni „plan RF” za „uništenje demokratskog poretka” u Moldaviji i upozorio Kišinjev na to.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva rešena da ima prijateljske odnose sa Moldavijom i da ne uživa u činjenici da se ova zemlja koristi u antiruske svrhe.

Sve veće optužbe na račun Ruske Federacije povezao je sa željom rukovodstva Moldavije da odagna optužbe za neuspehe u socijalno-ekonomskoj politici, prenela je RIA.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading