BRITANIJA U PANICI Rusija je pretnja, ali dolazi nešto mnogo gore
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Zvanični London je u najnovijem spoljnopolitičkom okviru naveo da bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva zavisi od ishoda rata u Ukrajini. 

“Ruski rat u Ukrajini i agresija Kine na Tajvan prete stvaranjem sveta definisanog opasnošću, neredom i podelama”, upozorio je britanski premijer Rishi Sunak u dokumentu na 63 stranice, objavljenom uoči vladinog budžeta u sredu. 

U dokumentu, britanska vlada je upozorila na produbljivanje partnerstva Kine sa Rusijom i sve veću saradnju Moskve sa Iranom posle ruske invazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Iako se u dokumentu ističe da tenzije u regionu Indo-Pacifika mogu imati veće posledice od sukoba u Ukrajini, naglašeno je da Rusija i dalje ostala najakutnija pretnja.

Kada je prvi put objavljen 2021. godine, Integrisani pregled opisao je Kinu kao „sistemskog konkurenta“, a sada je britanski premijer opisao Komunističku partiju Kine kao “izazov koji definiše epohu”, a "napad ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu bio je napad na Veliku Britaniju i širu evropsku bazbednost".

Ažurirani britanski integrisani pregled (IR), prvi put objavljen pre dve godine, ne opisuje Kinu kao pretnju, što će verovatno razočarati mnoge u vladajućoj Konzervativnoj partiji, ukazuje britanska agencija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading