ČUDA SU IPAK MOGUĆA Mehmet je preživeo tri zemljotresa i dva srčana udara u Turskoj
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Mehmet Zeki Polat (65) i njegova supruga preživeli su "katastrofu veka", kako turski mediji nazivaju dva zemljotresa koja su 6. februara pogodila ovu zemlju i Siriju odnevši preko 46.000 života. Ono što je fascinantno za Polata je da je on čovek koji je preživeo tri zemljotresa, ali i dva srčana udara.

Porodicu Polat, koja se nastanila pored svoje ćerke u Ajdinovom okrugu Kušadasi, pogodio je zemljotres tri puta, uključujući zemljotres u centru Kahramanmaraša.

Mehmet je imao dva srčana udara zbog ekstremne tuge i stresa koje je doživeo posle poslednjeg zemljotresa. Tada je hitno prebačen u državnu bolnicu Ajdin gde je i danas pod stalnim nadzorom lekara.

- Ono što smo doživeli tog dana (6. februara) ne može se izraziti rečima - počeo je Mehmet svoju priču. - Bilo je jako teško. Zahvatili su nas zemljotresi proteklih godina. Hvala Bogu da smo preživeli treći potres. U prvom zemljotresu su nam se srušile kuće, u drugom takođe. Tada smo živeli u kontejnerima i šatorima tri-četiri godine. Država nam je gradila kuće, a mi smo se tamo i preselili. Godinu dana kasnije ponovo nas je zahvatio treći zemljotres, ovaj poslednji koji je pogodio celu zemlju - rekao je.

Navodeći da ga je potres mnogo pogodio i da je zbog stresa imao dva srčana udara, Polat je rekao da je zahvalan Bogu što je živ.

- Mnogi naši rođaci i prijatelji izgubili su živote pod ruševinama u zemljotresu. Sahranili smo sve svoje najmilije. Umrli su mi stričevi, nećaci i mnoga naša deca. Ne znamo ni gde su im grobovi. Toliko je ljudi koji su preminuli da nema mesta da ukopamo one koji su izgubili živote. Napustili smo svoj dom i došli ovde. Imao sam jedan infarkt kada sam izašao iz aviona u Ankari, a drugi na terminalu kada sam autobusom došao u Kušadasi. Hitno su me odveli doktoru - objasnio je Polat.

Njegova žena je rekla kako osoba drage volje ne napušta rodni grad, u kojem je i odrasla, ali nakon ovih iskustava, za sada, “nemaju nameru da se vraćaju” u stari kraj.

U zemljotresu je poginulo više od 40.000 ljudi, dok je na desetine hiljada povređeno. Nakon razornih zemljotresa građani su se mobilisali za pomoć. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading