"ZIDINE SU SE PRETVORILE U PRAH!" Lazić o uništenju u Turskoj: Sravnjena je sa zemljom!
Foto: Printscreen/Printskrin Telegram

Lazić je javio da su u gradu Gaziantepu "sravnjene sa zemljom istočne, južne i jugoistočne kule" tvrđave, koju su prvi koristili još drevni Hetiti, pretvorili u pravo utvrđenje Rimljani, a obnovio car Justinijan u šestom stoleću.

"Kamene zidine pretvorile su se u prah i rasule po ulicama. Jedan potporni zid je u potpunosti urušen, a širom ostataka moćne tvrđave vidljive su pukotine", rekao je Lazić, čelnik "Adligata", udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju, kao i direktor Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti.

Prema njegovim rečima, veoma značajana “Nova džamija” u gradu Malataja je izgubila svoj krov i veći deo zidova, a zdanje je bilo skoro sravnjeno sa zemljom u potresu 1894. dok je bila značajno oštećena u pomeranju tla 1964. godine.

Na jugoistoku Turske uvedeno je tromesečno vanredno stanje, a Lazić napominje da je naređeno i zatvaranje svih muzeja, čiji stručnjaci pregledaju eksponate i utvrđuju nastalu štetu.

"Šteta je nastala ne samo u muzejima, već i na više stotina istorijski značajnih lokaliteta, od gradova i utvđenja drevnih Hetita i Rimljana, do novijih, ali umetnički i istorijski takođe izuzetno značajnih džamija i više vekova starih tragova izuzetnog muslimanskog umetničkog umeća", naveo je Lazić.

Predeo pogođen potresima spada u Gornju Mesopotamiju, između reka Eufrata i Tigra koji izviru u Turskoj, gde su tragove ostavile civilizacije drevnih Hetita, Asirije, starih Grka  i Rimljana, kao i Jermena, Seldžuka i Osmanlija.
Ostavili su značajne ostatke materijalne kulture, kulturno-istorijske spomenike ogromnog značaja, često i pod zaštitom Uneska.

Lazić je ocenio da će biti potrebno više meseci da eksperti obiđu sve lokalitete, pregledaju predmete i utvrde tačnu štetu, i tek tad će biti jasno sa kolikom katastrofom se suočavamo.

"Buduće generacije su izgubile dragocen, nenadoknadiv trag razvoja ljudske civilizacije i umetnosti. Zato sam ubeđen da će buduće generacije pamtiti ovaj događaj kao katastrofu ne samo ljudskih života, već svetske kulture", dodao je Lazić.

Komentari (0)

Loading