KINA ZAHTEVA SVOJ BALON NAZAD "On ne pripada SAD“
Foto: AP/U.S. Navy via AP

Narodna Republika Kina traži vraćanje svoje letelice za nadzor nakon što je u subotu balon oboren iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning postavila je u utorak pitanja o incidentu, koji je dominirao ciklusima vesti i privukao pažnju američkih političara.

Upitan za dodatne informacije u vezi sa svrhom špijunskog balona i izveštajima o sličnim avionima koji prolaze kroz vazdušni prostor Severne Amerike i Južne Amerike, Mao je odbila.

„Kineska strana je u više navrata davala informacije o bespilotnom vazdušnom brodu. Trenutno nemam šta da dodam“, navela je ona.

Pentagon je saopštio da je „odmah delovao u cilju zaštite od prikupljanja osetljivih informacija“ sa špijunske platforme. Ali geopolitički stručnjaci kažu da nema razloga da se veruje da su ti napori bili uspešni jer je balon skoro sigurno preneo podatke nadzora u Kinu dok je leteo iznad nekoliko vojnih baza.

Upitana da li je Kina zatražila da se ostaci uništene letelice vrate, Mao je u utorak rekla: „Letelica ne pripada SAD, pripada Kini“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading