JEZIVE VESTI IZ TURSKE I SIRIJE! Nade je sve manje
Foto: Tanjug/Tanjug/Khalil Hamra

Napori spasilaca koji su u Tursku došli iz celog sveta doveli su do velikog broja spasenih ljudi, među kojima je i mnogo dece. S druge strane, situacija je u Siriji bila kudikamo dramatičnija, s obzirom na ogromne podele u toj građanskim ratom rastrzanoj zemlji, zbog čega nije došlo ni izbliza toliko spasilaca i tehnike iz sveta kao što je slučaj sa Turskom. Sirijci zato kažu da ih je svet zaboravio.

Srušeno je više od 6.400 stambenih objekata, a dodatni problem onima koji su pod ruševinama predstavlja hladno vreme, odnosno hipotermija, zbog čega spasioci užurbano, koliko je to moguće, pokušavaju da dopru do preživelih, koji dozivaju u pomoć ispod ruševina, moleći da budu što pre spaseni.

S obe strane granice prolamaju se krici bola onih koji su izgubili najbliže, kao i krici nade onih koji veruju da će njihovi najmiliji biti pronađeni živi. A vremena za to je sve manje

Seka čuvala batu 36 sati

JEZIVE VESTI IZ TURSKE I SIRIJE! Nade je sve manje

Printscreen

 

Scena koja kida srce - sedmogodišnja devojčica iz Harama u Siriji 36 sati je pod ruševinama grlila i čuvala mlađeg brata, dok do njih nisu stigli spasioci i izvukli ih. Rukom mu je zaklanjala oči da mu u njih ne pada prašina i mazila ga po kosi. Kada je ugledala spasioce zamolila ih je da ih izvuku.

- Izvucite nas odavde, učiniću sve za vas, biću vaš sluga - rekla je spasiocima devojčica koja je mogla da pomera samo jednu ruku, pošto je drugom štitila svog brata.

Oni su ubrzo izvučeni i prebačeni u bolnicu, a spasen je i njihov otac koji je rekao da su on, supruga i troje dece spavali kada je došlo do udara. Sudbina njegove supruge i trećeg deteta nije poznata.

Stradalo mnogo dece

Iako u ovom trenutku ne postoje precizni podaci, pretpostavlja se da među poginulima ima i više hiljada mališana. Spasioci stalno izvlače tela iz ruševina, a najteža situacija je u sirijskim gradovima Alepu i Idlibu, iz kog je stigla ova fotografija spasioca sa mrtvim detetom u rukama.

Pas preživeo 55 sati pod ruševinama

Nakon 55 sati provedenih pod ruševinama spasioci u turskom gradu Hataju izvukli su jednog psa kome je odmah ukazana prva pomoć. On je dobio infuziju i drugu negu, a na licu ove prelepe životinje vidi se koliku je traumu preživela.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading