POSLEDICE ZEMLJOTRESA Požar u turskoj luci Iskenferunu preusmerio sve brodove
youtube.com/Daily Mail

Kako prenosi Rojters, turske pomorske vlasti saopštile su da je luka Iskenderun na obali Sredozemnog mora u južnoj provinciji Hataj oštećena u razornom zemljotresu koji je pogodio jug Turske i susednu Siriju.

Turska brodarska agencija Tribedža saopštila je da su pojedini delovi luke Limak u kompleksu Iskenderun i dalje u plamenu i da je terminal zatvoren za sve operacije do daljnjeg.

Vodeća grupa za transport kontejnera u svetu AP Moler Mersk saopštila je da je došlo do značajne štete na logističkoj i transportnoj infrastrukturi u blizini epicentra zemljotresa, uključujući i luku Iskenderun.

''Moramo da pomenimo odredišta za sve brodove koji plove ka luci, usidreni su u njoj, ili su već na vodi. Trenutno planiramo da preusmerimo kontejnere u obližnja čvorišta u okviru operativne izvodljivosti ili da ih zadržimo u lukama za prekrcaj – uključujući luku Mersin u Turskoj i Port Said u Egiptu'', navela je grupa AP Moler Mersk.

Pozivajući se na neimenovani izvor, Rojters navodi da je požar, sudeći po plamenu i dimu, najverovatnije izbio u kontejneru napunjenim zapaljivim industrijskim uljem.

Agencija prenosi da su ostali kontejneri srušeni na bokove i tako onemogućili pristup hitnim službama.

Grad Iskenderun je dom teške industrije kao što je čelik i jedno je od dva glavna kontejnerska čvorišta na jugoistočnoj obali Turske, a nakon inspekcije štete nakon zemljotresa, pomorska uprava je objavila da se operacije nastavljaju u svim turskim lukama osim Iskenderuna.

Kako saznaje Rojters, turska luka Džejhan bila je spremna da danas preuzme utovar iračke sirove nafte iz skladišta, ali loše vremenske prilike sprečavale su brodove da pristanu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading