"NAŠA DECA SU UNUTRA, NE MOŽEMO NIŠTA" Potresne scene i reči posle razornog zemljotresa (FOTO/VIDEO)
Foto: AP/Ghaith Alsayed (STR)

Reuters je objavio potresan video snimak iz Hataja na granici Turske sa Sirijom na kojem volonteri pomažu spasiocima.

Na njemu se vidi muškarac koji stoji ispred ruševina i sluša kako ga žena, koja je zatrpana, zove "Pomozi!", dok lupa u nešto metalno, kako bi je čovek čuo.

"Slušajte, oni nas zovu, zatrpani su, zovu nas, ali niko ne dolazi. Oni su živi, ali ne možemo ih izvući. Pogledajte, u ovoj srušenoj zgradi su mi majka i otac. Ne mogu do njih. Kako da ih spasimo? Niko nije došao od jutra. Oni nas zovu, slušajte ih", priča Deniz koji plače jer ne može da dođe do preživelih.

"Nema vojske, službi... Nikoga"

Samo u Hataju je uništeno preko hiljadu zgrada. Jedan volonter došao je da pomogne iz Ankare.

"Spasio sam ženu, to je ljudski život. Ovde nema bezbednosnih službi, nema vojske, nikoga. Ostavljeni su", ispričao je volonter.

Tokom noći iz ruševina je izvučena devojčica u prašnjavoj pidžami. Prve reči su joj bile: "Gde mi je mama?".

 

"Naša deca su unutra, ne možemo ništa"

Spasioci i volonteri rizikuju živote da bi izvukli ljude koji su zaglavljeni pod ruševinama. Temperature padaju, a rizik od hipotermije opasno raste.

"Naša deca su tu, šta možemo? Pogledajte ovu zgradu, napola je srušena, rizikujemo sve da se sve sruši na nas. Ali šta da radimo? Pa zovu nas, to su ljudi", očajan je.

"Rođaci su mi mrtvi, nećakinja mi je umrla, imala je 17. Svastika je s troje dece ispod ruševina. Molite za nas, molite za nas. Nemamo nikoga, pogledajte okolo, nikoga", priča lokalni stanovnik.

U severnoj Siriji koju drže pobunjenici, spasioci su rekli da im nedostaju osnovne stvari poput goriva i drugih potrepština za izvlačenje onih koji su još uvek zarobljeni ispod ruševina svojih domova.

Nepoznat broj ljudi i dalje je zarobljen, a napori da se pronađu preživeli otežavaju hladni uslovi. Loše internetske veze i oštećeni putevi između nekih od najteže pogođenih gradova na jugu Turske, gde žive milioni ljudi, takođe ometaju spasilačke timove.

Pokušava da izvuče staru majku iz ruševina

Ali Ünlü iz udaljenog grada Adıyamana, blizu epicentra potresa u Kahramanmaraşu, rekao je da od ponedeljka ujutro pokušava da izvuče svoju staru majku koja je zarobljena ispod ruševina svoje kuće.

“Nakon potresa otrčao sam do majčine kuće i video da se zgrada srušila. Bio sam skrhan. Čekao sam spasilačke timove, ali nisu se pojavili. Počeo sam da zovem službenike, ali sve su se linije prekinule”, rekao je.

“Vreme je izuzetno hladno, a nemamo hrane. Isprva je jedan od mojih rođaka poslao poruku da je ispod ruševina i mogli smo da čujemo njegov glas. Tamo je bio zarobljen četiri sata i na kraju smo ga iskopali.

Prošlo je više od 24 sata, a moja majka je još uvek zarobljena ispod ruševina. Ne znam da li je živa. Resursi su tako slabi, ali osećam nedostatak organizacije.”

Mnogi Turci iskalili su svoj bes na internetu zbog, kako su rekli, nemara u hitnim slučajevima u najjužnijoj pokrajini Hataj, a mnogi se žale da se spasilačke akcije neuspešno provode.

U Hataju je potres sravnio više državnih zgrada, uključujući lokalni ogranak turske agencije za pomoć u katastrofama, AFAD.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading