SUNAK IMA UŽASAN PROBLEM Britaniji preti nezabeležen haos - premijer priznao da nema rešenje
Foto: EPA/EPA-EFE/VALDA KALNINA

Medicinske sestre i radnici Hitne pomoći protestuju odvojeno od kraja prošle godine, ali zajednički izlazak na ulice u ponedeljak, uglavnom u Engleskoj, predstavljaće najveći štrajk u 75-godišnjoj istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS), navodi britanska agencija.

Zdravstveni radnici zahtevaju povećanje plata koje treba da prati inflaciju u Britaniji, a britanska vlada tvrdi da bi povećanje plata u dvocifrenom procentu u javnom sektoru dovelo do još veće inflacije.

Sindikat medicinskih sestara tražio je povećanje plata od pet odsto iznad inflacije, iako je saopšteno da bi prihvatili i nižu ponudu, ali dve strane nisu uspele da postignu dogovor uprkos nedeljama pregovora. 

Istovremeno hilјade radnika hitne pomoći najavilo je štrajk u celoj zemlјi 10. februara zbog malih plata i nedostatka osoblјa, saopštili su sindikati GMB i Junison.

Precizirano je da neće svi radnici Hitne pomoći štrajkovati odjednom i da će na hitne pozive biti odgovoreno.

Oko 500.000 radnika, mnogo njih iz javnog sektora, štrajkuje od prošlog leta, što je dodatni pritisak na premijera Rišija Sunaka i vladu koja treba da reši sporove i ograniči prekide rada javnih službi kao što su železnica i škole. 

ALBANCI IZ PAKLA Ovo je šiptarska mafija zbog koje drhti Velika Britanija!

Sunak je prošle nedelje rekao da bi „voleo da medicinskim sestrama poveća plate“, ali je naveo da se vlada suočava sa teškim izborima i da mora da finansira NHS u drugim oblasti kao što su obezbeđivanje medicinske opreme i ambulantnih vozila, navodi Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading