"SIGURAN SAM DA SMO IMALI DOBRE ŠANSE ZA USPEH" Posrednik otkriva: Zapad odlučio da "razbije Putina, a ne da se dogovori s njim"
EPA/NIR ELIAS

Benet je u intervjuu govorio između ostalog o ličnim kontaktima sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, kao i sa liderima vodećih zapadnih zemalja – predsednikom Amerike Džozefom Bajdenom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Kako je istakao, stavovi zapadnih lidera bili su podeljeni u pogledu daljih koraka.

„Vidite, svaki lider ima svoj pristup. Mogu se podeliti lideri na one koji se pridržavaju linije: „Moramo da odbijemo Putina i na one koji kažu: „Hajde, svi smo mi gubitnici u rat". Boris Džonson se zalagao za radikalnije mere, a Makron i Šolc su bili pragmatičniji. Bajden je podržavao oba pristupa", prisećao se Benet.

Prema njegovim rečima, i sam se u to vreme držao neutralnog stava.

"Ovo pitanje nije bilo u okviru naših nacionalnih interesa… Kada vodim računa o Izraelu, borim se do kraja. Ali ovde nemam šta da kažem. Ja sam samo izvođač i posrednik. Amerika odlučuje za mene po ovom pitanju, ne postupam po sopstvenom nahođenju. Sve moje radnje su do najsitnijih detalja usaglašene i sa Sjedinjenim Državama, i sa Nemačkom, i sa Francuskom", rekao je bivši premijer, a zatim odgovorio potvrdno na pitanje domaćina da li je prekid pregovora inicirao Zapad.

"Uglavnom, da. Oni (Zapad) su prekinuli pregovore. Tada mi se učinilo da su pogrešili, a sada ću reći da je prerano za izvođenje zaključaka", rekao je izraelski političar.

Prema rečima Beneta, tada su pregovori još mogli da dovedu do pozitivnog ishoda, ali sada izražava sumnju u ispravnost takvog puta, prenosi Sputnjik.

„Siguran sam da smo imali dobre šanse za uspeh… Ali sumnjam da bi to bilo ispravno. Tada mi se činilo da bi primirje bila prava odluka, ali sada nisam siguran”, rekao je on.

Benet je objasnio da je tokom pregovora pripremljeno nekoliko nacrta sporazuma između Ruske Federacije i Ukrajine.

„Da, imali smo 17-18 nacrta. Nismo dozvolili da procure u javnost”, rekao je on.

Međutim, Zapad je u jednom trenutku odlučio da „razbije Putina, a ne da se dogovori s njim.”

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading