Preminuo Pervez Mušaraf!
Foto: EPA/EPA

Bivši predsednik Pakistana, general sa četiri zvezdice Pervez Mušaraf preminuo je posle duže bolesti u bolnici u Dubaiju, javio je pakistanski Geo njuz.

General Mušaraf predvodio je Pakistan dva puta, a na vlast je došao vojnim pučem u Pakistanu krajem 1990-tih godina prošlog veka.

(UŽIVO) RUSI SE RASPOREĐUJU Rat se nastavlja! - Alo.rs

Ko je Pervez Mušaraf

General Pervez Mušaraf rođen je 1943. u Delhiju današnja Indija za vreme britanske vladavine, a odrastao u Karačiju i Istanbulu. Posle odlaska Britanije iz Indije usledio je građanski rat i podela bivše kolonije na Indiju i Pakistan. Godine 1964 stupio je u Pakistansku vojsku i učestvovao je u akciji tokom Indo-pakistanskog rata 1965. kao potporučnik. Učestovovao je i u indijsko-pakistanskom ratu 1971.

Godine 1998. premijer Navaz Šarif unapredio u generala sa četiri zvezdice, kao i šefa oružanih snaga. Posle kratkotrajnog sukoba Indije i Pakistana 1999. godine, uspeo je da preuzme vlast u Pakistanu posle puča i proglasio se predsednikom 2001.

Na vlasti je ostao do 2008 godine kada se povukao posle pritiska opozicije za njegovu smenu. Predvodio je Pakistan u najkritičnijem periodu kada su SAD započele oktobra 2001. vojnu intervenciju u Avganistanu i rat protiv terorizma.

Tokom svoje karijere u decembru 2003 za samo 11 dana spletom srećnih okolnosti izbegao je dva atentata u kojima nije ni ogreban. Prvi se dogodio 14. decembra, kada je predsednički konvoj prešao most, koji je posle par minuta dignut u vazduh i drugi 25. decembra kada su dvojica bombaša samoubica jurnuli prema njegovom konvoju, ali su ga promašili.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading