OBJAVLJEN SNIMAK OBARANJA KINESKOG ŠPIJUNSKOG BALONA Bajden dao odobrenje da se balon sruši iznad Atlantskog okeana (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

SAD su oborile kineski špijunski balon koji je leteo preko Amerike prošle nedelje, piše BBC.

Tri aerodroma su zatvorena, a vazdušni prostor je zatvoren kod obale Južne Karoline pošto su američki vojni avioni gađali objekat iznad Atlantskog okeana.

Kako prenosi novinska agencija AP, na snimku se vidi kako balon pada u more nakon male eksplozije.

Američki predsednik Džo Bajden suočio se sa intenzivnim pritiskom da ga obori otkako se prvi put pojavio širom SAD prošle nedelje.

Veb sajt za praćenje Flightradar24 pokazao je avione američkog vazduhoplovstva i obalske straže koji rade na nebu između Vilmingtona, Severna Karolina i Mirtl Biča.

Obalska straža je takođe savetovala mornare da napuste to područje zbog vojnih operacija "koje predstavljaju značajnu opasnost", prenosi Asošiejted pres.

Novinska agencija, citirajući neimenovane zvaničnike, rekla je da je predsednik Bajden dao odobrenje da se balon spusti iznad Atlantskog okeana, gde se ostaci mogu izvući.

Dolazak balona iznad SAD dolazi usred tenzija između Vašingtona i Pekinga, a državni sekretar Antoni Blinken je zbog toga otkazao put u Peking.

Balon je oborio avion F-22 raptor sa raketama AIM 120D AMRAAM dometa do 120 km.

Gospodin Blinken je rekao da je prisustvo balona "nadzora" "neodgovoran čin".

Međutim, Kina - koja kaže da je to vazdušni brod koji je zalutao - pozvala je na rešavanje spora hladne glave.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading