"BAHATI" NEMCI NISU USPELI  Nenadoknadiv gubitak za ekonomiju
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka domaćinstva i preduzeća nisu uspeli da uštede dovoljno prirodnog gasa u drugoj polovini prošlog meseca, upozorila je Federalna mrežna agencija (BNetzA).

Predsednik agencije Klaus Miler napisao je u petak na Tviteru da su potrošači uštedeli samo 8,6 odsto u poslednjoj nedelji januara, u poređenju sa prosečnim nivoima između 2018. i 2021. i 14 odsto kada se uzimaju u obzir niže temperature.

Regulator je ranije rekao da Nemačka treba da smanji potrošnju gasa za najmanje 20 odsto kako bi nadoknadila gubitak snabdevanja iz Rusije.

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je prošlog meseca da je Berlin godinama daleko od zamene ruskog goriva. Zvanični podaci pokazuju da je zemlja uvezla 55 milijardi kubnih metara (bcm) ruskog gasa 2021. godine, više od polovine svojih ukupnih nabavki.

Prema podacima BNetzA, nemačka skladišta gasa su popunjena više od 78 odsto, i znatno iznad vladinog cilja od 40 odsto za 1. februar. Miler je rekao da je ovo „dobro“ i da će pomoći u pripremi za sledeću zimu.

Ministarstvo ekonomije je, međutim, priznalo da bi se Nemačka mogla suočiti sa nestašicom, kada se rezerve za skladištenje presuši kasnije ove godine i dođe vreme da se popune za sledeću grejnu sezonu.

DOKAZI O UMEŠANOSTI MOSKVE? Oglasio se generalni tužilac Nemačke o ulozi Rusije u eksplozijama Severnog toka

Prema proračunima Oksfordskog instituta za energetske studije, Nemačka se ove godine suočava sa nedostatkom u snabdevanju od oko 30 milijardi kubnih metara gasa i takozvanim plutajućim jedinicama za skladištenje i regasifikaciju (FSRU), koje se trenutno instaliraju u brojnim lukama za dozvoliti uvoz LNG-a, moći će da proizvede manje od polovine ovog obima do kraja 2023. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading