ANKARA UPOZORILA AMERIKU Sklanjajte prljave ruke sa Turske, znamo šta radite
EPA

"Svaki američki ambasador se pita kako mogu da naudim Turskoj, i to je jedan od naših najvećih problema već dugi niz godina. On okuplja druge ambasadore i pokušava da ih savetuje. Oni isto rade u Evropi, jer upravo američka ambasada upravlja Evropom", rekao je Sojlu.

Kako je naveo, upravo oni su ti koji su razmišljali šta bi mogli da urade u Turskoj, ali im je jedna osoba poremetila igru.

"Predsednik Redžep Tajip Erdogan je uništio sve njihove planove. Obraćam se američkom ambasadoru, kojem želim da kažem da znam kojim novinarima je davao zadatke. Sklanjajte prljave ruke sa Turske, jasno znam koje ste korake preduzeli i kako želite da uzburkate Tursku", poručio je.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je niz zapadnih zemalja koje su zatvorile konzulate u republici zbog navodnih bezbednosnih pretnji, ocenivši da ne ispunjavaju savezničke obaveze koje proističu iz članstva u NATO-u.

Prethodno su u Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvani šefovi diplomatskih misija, uključujući države koje su obustavile rad svojih generalnih konzulata (Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, SAD, Francuska, Švajcarska i Švedska).

Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da je bezbednost svih diplomatskih institucija u Turskoj obezbeđena na osnovu međunarodnih sporazuma. Ambasadorima je skrenuta pažnja i na potrebu saradnje u borbi protiv terorizma. Ministarstvo je istaklo da pristup zapadnih zemalja služi interesima terorističkih organizacija.

Ambasadori su pozvani u Ministarstvo spoljnih poslova nakon Sojluove izjave da je niz zapadnih država pokrenuo "psihološki rat" protiv njegove zemlje, "zatvarajući diplomatska predstavništva pod izgovorom terorističke pretnje, ali bez pružanja ikakvih dokaza".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading