HRVATI OSTAJU BEZ HRANE?! Naše zapadne komšije u ogromnim problemima
Foto: Pixbay

U kategoriji voća Hrvatska proizvodi tek 44,66 odsto svojih potreba, pa tako kada je reč o pomorandžama proizvodi jedva jedan odsto i 2,65 odsto limuna. Trešnje, višnje i mandarine jedino su voće koje se u Hrvatskoj proizvodi u dovoljnoj količini za sopstvene potrebe, dok je proizvodnja stonog grožđa tek 19,70 posto, a ostatak se uvozi.

Mala pokrivenost potrošnje domaćom proizvodnjom beleži se i kod povrća - 63,11 posto. Paradajz i kupus prednjače - 84,09 paradajza i kupusa čak 95,57 posto potreba na domaćem tržištu, dok proizvodnja krompira pokriva 72 odsto domaćih potreba.

Što se tiče mesa, domaća proizvodnja pokriva 70,66 odsto potreba, a najmanje se proizvodi svinjetina, tek 59,21 posto domaće potražnje. Najviše se proizvodi perad - 91,78 odsto.

Domaća proizvodnja pokriva 92,57 odsto tržišta jaja, a mleka i mlečnih proizvoda 73,08 procenta.

Hrvatska najviše subvencionira proizvodnju žitarica, pa je pšenica na 180, kukuruz na 180,31, ječam na 162,95 i zob na 104,45 odsto u odnosu na domaće potrebe. Rekorderi su uljarice, pa su tako soja na 567,79, suncokret na 211,85 i uljana repica 180,40 odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading