ZELENSKI I ZAPAD ĆE POLUDETI ZBOG ORBANOVE IZJAVE! Mađarski premijer opet kontra celog Zapada
Foto: EPA/EPA

- Vladimir Putin neće izgubiti, a vreme je na strani Rusije - rekao je on za Politiko, prenosi Raša tudej.

Orban je dodao da Ukrajina sve više liči na Avganistan i pretvorila se u „nekontrolisanu ruševinu“.

Politiko skreće pažnju na to da je Mađarska zauzela antizapadni stav i ne prepušta se pozivima za ukidanje svega ruskog: u Budimpešti se na ulice postavljaju bilbordi protiv sankcija, a u državnoj operi se postavlja „Rat i mir“ Sergeja Prokofjeva.

CIA: Kritičnih šest meseci

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da će narednih šest meseci biti kritični u ratu u Ukrajini, i da veruje da ruski predsednik Vladimir Putin računa da će opadajuće interesovanje Zapada za rat u Ukrajini i „politički zamor“ njegovoj vojsci obezbediti novu šansu na bojnom polju. On je dodao da su zapadne obaveštajne službe pokazale da Moskva nije zainteresovana za mirovne pregovore.

Da ta zemlja ne haje za stavove Zapada, pokazala je i izjava ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta pošto je prokomentarisao izjavu američkog ambasadora u Budimpešti Dejvida Presmana, koji je kritikovao mađarske stavove o antiruskim sankcijama, poručivši mu da se ne meša u unutrašnje poslove zemlje. Sijarto je istakao da je mišljenje predstavnika SAD „potpuno nevažno“, jer Presman „nema veze“ s unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj, a mešanje u njih „nije njegov posao“. Prema njegovim rečima, „epoha guvernera i regenata“ poslatih da bi intervenisali je završena. Interesantno je i da je nemački „Velt“ objavio veliku analizu rata u Ukrajini, uz zaključak da će Kijev izgubiti. List kosntatuje da je Zapad izneverio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i da vojna pomoć stiže presporo, kao i da resursi Rusije daleko nadmašuju ukrajinske.

„Bolno je priznati, ali pobeda Ukrajine svakim danom postaje sve manje verovatna“, konstatuje autor članka, i tezu potkrepljuje činjenicama: kijevskoj vojsci ponestaje ljudi i materijalno-tehničkih sredstava, dok su ruski resursi ogromni, te da „ne čudi što zapadne diplomate sve češće govore o primirju“.

Fedorov: Ukrajinci će sigurno gađati Moskvu!

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Fedorov, u emisiji na ruskom kanalu NTV predvideo je da će se ukrajinski napad na Moskvu sigurno dogoditi i da će to biti crvena linija, a ne slanje tankova i aviona ukrajinskoj vojsci. On smatra da je crvena liniaj udar na komandne centre u Moskvi.

- Udar, ne pokušaj. Udar koji će se sigurno dogoditi, to će biti crvena linija - objasnio je Fedorov.

Inače, Ukrajina je juče saopštila da je spremna da se obaveže da neće koristiti oružje većeg dometa koje je tražila od Zapada za napade na teritoriju Rusije, s izuzetkom novih ruskih regiona koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom.

„Praktično je isključeno da Ukrajina izađe iz ove borbe kao pobednik. Posebno ako ukrajinski predsednik zaista vidi pobedu kao oslobađanje svih okupiranih teritorija, uključujući Krim. Međutim, sa današnje tačke gledišta i u sadašnjim okolnostima pod kojima, pre svega, treba razumeti nedovoljnu pomoć Zapada - to je nemoguće. Već sada je Rusija stavila pod svoju kontrolu 18 odsto ukrajinske teritorije. Veća je verovatnoća da se taj procenat u budućnosti povećava nego smanjuje“, navodi se u članku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Bacvanin

04.02.2023 09:04

Treba sacekati par meseci i pametnjakovici sa zapada ce se uveriti da je Orban opet bio u pravu.